Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019. szeptember

Magyar Népmese Napja 2019.

„A mese nem csak gyermekeknek való táplálék.”
Gotthold Ephraim Lessing

       Egyszer volt, hol nem volt, élt egyszer egy messze földön híres író és népmesegyűjtő, akit úgy hívtak, hogy Benedek Elek. Ez az író Szent Mihály havának utolsó napján született és olyan, de olyan híres volt, hogy születésnapját még halála után sok idővel is minden évben megünnepelték. Úgy nevezték el ezt a napot, hogy a Népmese Napja.

      Történt egyszer, hogy Szécsényben, az Üveg hegyen túl a Bárkányi Iskola apraja és nagyja mesejelmezt öltve összegyűlt, hogy közösen ünnepeljenek. Volt, aki mesemondással szórakoztatta társait, s olyanok is akadtak szépszámmal, akik táncra perdültek örömükben. Mindannyian elkészítették a meseszereplők varázserejű tárgyait, melyekkel iskolájuk falát ékesítették, hogy még sokszor gondoljanak vissza erre a pompázatos napra.

      KÉPGALÉRIA

Ebéd után felkerekedtek, hogy részt vegyenek az ügyességet és furfangot igénylő próbák során. De hiszen sikerrel is jártak, hiszen mind egytől- egyig csavaros észjárású, ügyibe való gyerekecske volt. Nem is maradt el számukra a jutalom! Kincseikkel megrakva térhettek vissza osztályukba.

      A nap mivel is zárulhatott volna, ha nem egy hatalmas lakomával! Volt ott terülj, terülj asztalkám, vígság, mulatság!

      Így történt a Népmese Napja a Bárkányi oskolában, az Úr 2019. évében. Aki nem hiszi, járjon utána!

Szvetlik Réka

Iskolai zarándoklat Máriaremetére

Szeptember 28-án, szombaton 36-an vettünk részt a már hagyományosnak mondható őszi iskolai zarándoklatunkon. Örömmel láttuk, hogy több olyan család van, akik már rendszeresen jönnek ezekre az alkalmakra és újak is csatlakoznak hozzánk. Az idén egy gyönyörű budai zarándokhelyre, Máriaremetére látogattunk el.

Indulás előtt közösen fordultunk a Jóistenhez, kértük, hogy áldása kísérjen a nap folyamán.

Megérkezésünkkor megérintett a hely nyugalma, szépsége és rendezettsége. A kegyhely történetét és a templom értékeinek bemutatását a káplán atya előadásából ismerhettük meg. Ezt követően közös szentmisén vettünk részt, melyet iskolánk közösségéért és családjainkért ajánlottunk fel.

Az azt követő szabadidőben elfogyasztottuk ebédünket és megtekintettük az atya által elmondott látnivalókat.

A kegyhely érdekessége az országban is ritka, hét állomásból álló keresztút, mely Mária hét fájdalmán elmélkedik. Ezt a keresztutat gyermekek és felnőttek közösen imádkoztuk végig, és ajánlottuk fel családjainkért, mely nagyon felemelő élményt adott.

A délután hátralévő részében a Budai-hegység kedvelt kirándulóhelyére, a Normafához látogattunk el. Az időjárás lehetőséget adott arra, hogy rácsodálkozzunk az elénk táruló gyönyörű panorámára, sétáljunk az Anna-réten, melynek szélén felkerestük a Szent Anna Engesztelő kápolnát. A közös fohász és ima után a gyermekek örömmel vették birtokba a közeli játszótér változatos és különleges játékait.

 

A délután folyamán a hely ikonikus ételéből, a rétes különlegességekből is részesültünk, melyet jó étvággyal fogyasztottuk el. A kirándulás élményét fokozta, hogy a város egyik régi közlekedési eszközével, a fogaskerekűvel utazhattunk. Jólesően elfáradva indultunk haza.

Szécsényhez közeledve ismét közösen fordultunk az Istenhez, megköszöntük a gyönyörű időt, hálát adtunk a nap ajándékaiért, melyek testi és lelki megerősödésünkre szolgáltak.

Sántáné Udvardy Erika és Ludányiné Bella Szilvia

Iskolai zarándoklat Máriaremetére

Tájékoztatjuk a Szülőket, hogy 2019. szeptember 28-án (szombaton) Máriaremetére a Kisboldogasszony kegytemplomhoz zarándokolunk, ahol megtekintjük a kegyhelyet, szentmisén és közös imádságon veszünk részt. Ebéd után fogaskerekűvel érkezünk a Széchenyi-hegyre, ellátogatunk a Normafához és a Szent Anna kápolnához is.
Várjuk a 3-12. évfolyamos tanulók jelentkezését az osztályfőnököknél. Kérjük, hogy a gyermekek részvételi szándékukat 2019. szeptember 24-ig jelezzék.
Büféebédet (rántott húsos szendvicset, almát) biztosítunk, tízórairól és uzsonnáról a szülő gondoskodik.
Az autóbusz indulása az iskola előtti parkolóból 7 órakor, a várható érkezés 19 órakor lesz.

Kérjük, hogy az alsó tagozatos gyermekek szülői, nagyszülői kísérettel jelentkezzenek a kirándulásra.
Az autóbusszal való utazásra a jelentkezést a szabad ülőhelyek beteltéig tudjuk fogadni.

Szeretettel várjuk a minden tanévben jelentkező családokat és természetesen az új zarándokokat is!

Szervezők: Sántáné Udvardy Erika és Ludányiné Bella Szilvia

Szülői értekezletek időpontjai

Társastánc

Tisztelt Első évfolyamos Szülők!

Értesítjük Önöket, hogy 2019. szeptember 5-én, csütörtökön 17 órától szülőértekezletet tartunk az első évfolyamon tanuló gyermekek szülei részére. A szülői értekezlet helyszíne az első osztályosok tanterme.

Minden Szülőt szeretettel várunk!

Iskolavezetés

Iskolanyitogató

      Vidám gyermekzsivajtól volt hangos a Páter Bárkányi János Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium iskolaudvara 2019. augusztus 30-án, péntek reggel. Gyönyörű idő köszöntött a leendő elsősökre, a levegőben érezhető volt a gyermekek izgalma, a felnőttek elfogódottsága, melyet az őket váró tanító nénik igyekeztek biztató szavakkal feloldani.

     Iskolatáskával jelentek meg a csepp nebulók, alig várták, hogy a számukra szervezett délelőtti ismerkedős program után birtokba vegyék első tankönyveiket.

     A hangulatos délelőttöt egy rövid próba előzte meg, melyen már négy büszke elsős tanuló is képviseltette magát, hiszen versmondásukkal tették gazdagabbá a délután megrendezendő tanévnyitó ünnepélyt.

  Kilenc órakor benépesült az iskola aulája is, itt került sor a rendezvény megnyitójára, a program ismertetésére, valamint fontos információk hangzottak el a kedves szülők számára is. Iskolánk igazgató helyettes asszonya, Ludányiné Bella Szilvia kedves szavakkal bátorította a gyermekeket, ezután pedig bemutatásra kerültek az elsős tanító nénik is.

      Az alsó tagozatos tanító nénik ezután elvezették a tanulókat a tantermekbe, a tornaterembe, ahol változatos foglalkozások közül válogathattak a tanulók szüleik kíséretében. Volt itt „meseszoba” interaktív foglalkozással, kézműveskedés, melyen egyedi csákót hajtogathattak, díszíthettek változatos formákkal. Aki érdeklődő volt a zene iránt, ritmizálhatott a különféle hangszereken, mondókázhatott, dalolhatott, mulathatott kedvére. S aki még bírta szusszal, még a nagy tornatermet is megismerhette, s próbára tehette magát az ügyességi feladatok segítségével.

      A szülőknek lehetőségük volt egyéni beszélgetésre az elsős tanító nénikkel, mindeközben azok a csemeték, akik már kíváncsiak voltak a tantermeikre, a padokban fejlesztő játékok és vidám színezők segítségével foglalhatták le magukat.

     A foglalkozásokat finom tízórai szakította félbe, melyen a gyerekek immár saját tantermeikben a tanító nénik társaságában csillapíthatták finom fánkkal és egészséges almalével éhségüket, szomjúságukat.

     Végezetül ismét az aulába vonult a gyermeksereg, mely helyszínen iskolánk nagyobb korosztálya képviseltette magát. Gyönyörű népviseletben várták a gyerekeket, hogy néptánctudásukkal elkápráztassák a tanulókat, szülőket egyaránt.  Kedvesen táncházba invitálták a csemetéket, s egyúttal ezzel zárult a délelőtti program.

   Boldog mosollyal az arcukon, kezükben az iskolában kapott hasznos ajándékokkal távoztak iskolánk legifjabb tagjai, hogy rövid pihenés után immár ünneplő öltözetben újra az iskolába léphessenek a tanévnyitó ünnepségre.

     Bízunk benne, hogy sikerült a kezdeti félelmeket és szorongást oldanunk ezzel a hasznos programmal, mely immár hagyománnyá vált iskolánk történetében, s reméljük, hogy jövőre ugyanilyen szép számban ismét vendégül láthatjuk a leendő bárkányis kisdiákokat, s kedves szüleiket.

 Az első évfolyam pedagógusai