Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021. június

Elismerés

Örömmel tájékoztatjuk olvasóinkat, hogy Szeréminé Lazsán Zsuzsanna gazdasági igazgató asszony munkája elismeréseként Szent Gellért díj arany fokozata elismerést kapott, amelyet 2021.06.18- án megtartásra kerülő évet záró szent mise alkalmával vehetett át Marton Zsolt váci megyéspüspöktől . Gratulálunk! 

 

Olimpiai sporttábor a Bárkányiban

2021. év az olimpia éve, a 2020-ban a járvány miatt elhalasztott Tokio-i olimpia éve. A tábort ebben az „olimpiai szellemben” szerveztük meg tanulóink számára a MDSZ segítségével. Sporttáborunk első napi programja a labdajátékok voltak, egy kis olimpiai történettel fűszerezve. Reggel a bejelentkezés, regisztráció után ismertettük a résztvevő tanulókkal a heti programot. Ezután egy fél órás játékos bemelegítés zajlott a műfüves pályán. A délelőtt további részén az olimpiai labdajátékokból összeállított gyakorlatsort végezték el tanulóink több csoportban, forgószínpad szerűen. A foglalkozás három műhelyen folyt, folyamatos cserével. A műhelymunkák során a feladatokkal megpróbáltuk elmagyarázni, megértetni és bemutatni az olimpiai szellemiséget, amit a hét folyamán minden nap alkalmaztak, megéltek a táborban résztvevők. Délután szintén az olimpiai labdajátékok jegyében a kézilabdáé volt a fő szerep. Új sportcsarnokunkban zajlottak a foglalkozások, úgy gondoltuk, hogy táborunkban a területet kihasználva, a kézilabdázás alapjaival, technikájával ismertetjük meg tanulóinkat. A köredzéses formában három csoportban zajlott a délutáni munka. A műhelyeken a szabályokkal, a kézilabda alapjaival, a kapura lövési technikákkal, a védekezési és támadási formákkal ismertettük meg tanulóinkat, ráépítve a testnevelés órákon szerzett ismeretanyagra.

A tábor második napján kerékpár túrát szerveztünk Hollókőre. Az útvonal hossza 30 km volt, melynek jelentős részét (Rimóc-Hollókő távolság) kerékpárúton lehet megtenni. Indulás előtt átbeszéltük a gyerekekkel a csoportos kerékpározás szabályait, különös tekintettel a közforgalmi útra és a lakott területre vonatkozóan. Indulás előtt átvizsgáltuk valamennyi kerékpárt, illetve, hogy minden résztvevőnek van-e elegendő mennyiségű folyadék a hátizsákban. A túra során többször pihenőt tartottunk, a környék állat és növényvilágát megismertetve tanulóinkkal. Hollókőbe megérkezve végig sétáltunk a világörökség részeként számon tartott Ófalun, közben beszélgetve, érdekes történeteket hallva a helyi lakosokkal. Ebéd után végig jártuk a nemrég átadott tanösvényt, melyen Hollókő környéki állat és növényvilág bemutatása mellett megismerhettük a falusiak múltjának főbb eseményeit, szokásait. Kora délután élményekkel teli indultunk haza.

Sporttáborunk harmadik napjának a fővonala az olimpiák története és sportágai volt. A tanulók ezen a napon testnevelő pedagógusok vezetésével megismerkedtek az olimpiai szellem kialakulásával, az olimpiák történetével, a magyar sportolók eredményeivel. Reggel a napi program ismertetése után négy csapatot alakítottunk ki a tanulókból, és a legsikeresebb olimpiai labdajátékokból – labdarúgás, kézilabda, – mini olimpiai tornát szerveztünk számukra. Egy-egy mérkőzés szünetében beszélgettünk a résztvevőkkel az előbb említett témákról. Ebéd után tovább folytattuk a sportolimpiát, amely torna alatt valamennyi mérkőzésen nagy odadással, motivált játékkal vettek a tanulók. A nap értékelésekor ismertettük az egyes sportági sorrendet, nagy tapssal jutalmazva a győztes csapatokat.

Táborunk csütörtöki napját is a Bárkányi iskolában kezdtük. A reggeli regisztráció és létszámellenőrzés után ismertettük a tanulókkal a napi programot. Ezután indultunk a nap helyszínére a Liget lovasudvarba, hiszen a nap fő programja a lovaglás volt. Délelőtt a lóápolás fortélyaival, a helyes lótartás alapjaival, szabályaival ismerkedtek meg a résztvevők, majd a lovak felnyergelése következett. Először a már rutinos lovaglók tettek meg párt kört a lovak hátán ülve, majd a bátortalanabb gyerekek is felbátorodtak társaikat látván. Eközben a már lovagolt gyerekek a lovarda mellett az íjászkodással ismerkedhettek. Nagy élmény volt számukra a szalmabálákra lőni az íjakkal.

Az ebéd utáni csendes pihenőt követően a tábori csapat lesétált a lovarda alatti „homokbánya” területére, ahol egy nagyszerű terepen a számháborúzás szabályaival ismerkedtek meg a táborozók. Az elméleti oktatás után először próbajátékot szerveztünk a gyerekeknek, majd az éles ütközet következett. A délután folyamán többször változtatva a csapatok összetételén számháborúzás zajlott. A tanulók egyre jobban éreztek rá a számháború lényegére, nagyon ügyesen játszottak. A napot a többi naphoz hasonlóan értékeléssel zártuk.

Táborzáró napon mintegy levezetésként gyalogtúrán vettünk részt. Reggel a gyülekező után ellenőriztük, hogy mindenkinél van-e ivóvíz, váltás póló, sapka esetleg naptej. Ezután elindultunk a Szécsény Várkert, Robinson szigetek útvonalon. A túra folyamán végig jártuk a várkerti tanösvényt, mely a várkerti tó vízi élővilágát mutatja be. A nagy forróság miatt az útvonalon többször tartottunk pihenőt, hogy mindenki pótolja a folyadékvesztést. A helyszínre érve szabadidős játékokat játszottunk (méta, freezbe, tollas, illetve röplabda). Ebéd után az olimpia jegyében a helyben bérelhető kenukkal eveztünk néhány kört a tóban. A táborozók mindegyike szívesen ült be a kenukba, próbálta ki a kenuzás technikáját, élményét. Ez a program is igen nagy sikert aratott a résztvevők körében, többen jelezték, hogy a nyár folyamán a családjaikkal is szeretnének majd együtt kenuzni a tavon. Az uzsonna elfogyasztása után értékeltük a hét programját, eseményeit, majd a „veletek jövőre ugyanitt” kiáltása után zártuk a táborunkat.

Táboroztató pedagógusok

Állati jó! élménytábor

A Páter Bárkányi János Katolikus Általános Iskola szervezésében 2021. június 21-től 25-ig játék- és élményalapú helyi napközis táborban vehettek részt az iskola alsó tagozatos tanulói. Minden nap más állathoz, valamint a velük kapcsolatos mottóhoz kapcsolódtak a feladatok. Ehhez az elmúlt évek Erzsébet-táborainak emlékét idézve, minden nap más színű pólót viseltek. A programokat - az alsós munkaközösségben tanítók - közösen állítottuk össze és valósítottuk meg. Kiemelt hangsúlyt fektettünk a környezettudatosságra, környezet- és állatvédelemre, felelős állattartásra és a fenntarthatóságra.

A napot mindig reggeli mozgással indítottuk. Délelőtt a téma napi bevezetésére került sor, melynek keretében meséket, történeteket nézhettek és beszélhettek meg, melyek az adott állathoz kapcsolódtak. Az ajándékul kapott tábori füzetben a gyerekek gondolataikat rajban és írásban naplószerűen vezették a hét folyamán. Délután a kreatívkodásé és a mozgásé volt a főszerep. A gyerekek napi négyszeri étkezésben részesültek, ami mindig kiegészült valamilyen finomsággal (péksütemények, lángos, pizza, tejszelet, jégkrém, sárgadinnye). A gyerekek nagy örömére 50 kg cseresznyét kaptunk, amit Szita Felícián szülő ajánlott fel a táborban résztvevő tanulóknak, amit ezúton is köszönünk.

  

KÉPGALÉRIA

Az udvaron szabadidőben trambulinon ugrálhattak, rollerezhettek. A nagy hőségben a pára kapu segített a felfrissülésben.

 

Minden évfolyam a héten egy délelőtt alkalmával kilátogatott a Liget Lovasudvarba lovagolni. A programba a házi állatok etetése, gondozása és a szabadban való mozgás lehetősége, mint a szalmabálákon való ugrálás is belekerült.

 

A hetet a táborban készített „napi állatkákkal” megfestett pólóban búcsúztattuk egy zenés, táncos záróbuli keretében.

 

Élményekkel teli, tartalmas hetet tölthettünk együtt, reméljük, hogy jövőre is lesz alkalmunk a közösségi alkalmazkodást, összetartozást erősíteni egy hasonló nyári táborban.

4. évfolyamon tanítók: Éva néni, Frida néni és Iza néni

BALLAGÁSI ÜNNEPSÉG 2021. június 11. 16 óra

Kedves Szülők, Nagyszülők, Rokonok és Barátok!

A 8. évfolyamos tanulók ballagási ünnepségéra a meghívottak számát korlátoznunk kellett az előírásoknak megfelelően, ezért szeretnénk olyan lehetőségeket felajánlani, hogy a ballagással egyidőben a következő elérhetőségeken tudják megnézni a nyolcadikosok búcsúzását:

Youtube – Szécsény TV csatornája

Facebook – Szécsény TV oldalán