Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Óvoda

Farsang az óvodában

A farsang a mókázásnak, a vidámságnak, a táncos mulatozásnak helyet adó népszokás, ami különösen várt esemény a gyermekek életében Egy könnyedebb, felszabadultabb érzést biztosít, mely különösen vonzó tevékenységekre ad lehetőséget az óvodában. Ilyenkor a legizgalmasabb elfoglaltság, más ruhájába, „bőrébe” jelmezekbe bújni, ami alól természetesen óvodánk dolgozói sem kivételek a gyermekek nagy örömére. 

Farsang napján vidám zeneszó mellett a jelmezes felvonulásra, bemutatkozásra került sor. A vigadalom nem múlhatott el mókás és ügyességi játékok nélkül, de helyet kaptak a népi gyermekjátékok, körjátékok, csúfolódók is. Ez a nap nagy élményt nyújtott és örömet aratott mindenki körében! 

img_7052.jpg

képgaléria

Balázsáldás az óvodában

Szent Balázs napján (febr. 3.) két (régebben X, ma Y alakban összekötött) gyertyával adott áldás „torokbetegség és minden más baj” ellen. Balázst Keleten már a 6. században a torokbaj ellen védő szentként tisztelték, s gyertyát ajánlottak föl gyógyulásukért. Nyugaton a 9. századtól tisztelik. A 12. században: tűntek föl a torokbaj ellen védő áldó könyörgések. Magyarországon a 16. századtól ismerjük a gyertyaáldást és a balázsáldás könyörgését.

Február 3-án, Erik testvér is eljött hozzánk, elhozta a két gyertyát és áldást adott minden gyermeknek és felnőttnek, hogy senki ne legyen beteg sem most, sem a jövőben. 

img_6863.jpg

képgaléria

 

Vízkereszt az óvodában

Január 6-án Vízkereszt napján a napkeleti bölcsekről, Jézus megkeresztelkedéséről, valamint Jézus első csodatételéről, a Kánai menyegzőről emlékezik meg a katolikus egyház. A hagyomány szerint ekkor bontják le a karácsonyfát.

A házszentelés szokása is ehhez a naphoz kapcsolódik. A házszenteléskor a pap az ajtófélfára írja az évszámot és három betűt (pl. 20†C†M†B†21). A három betű jelentése: Christus Mensionem Benedicat, azaz Krisztus áldja meg e hajlékot. (Amennyiben a CMB helyett GMB-t írnak az ajtófélfára, akkor azzal azt kérik, hogy a három Szent Király közbenjárására áldja meg Krisztus az adott hajlékot.) Egyes helyeken a templomban aznap szentelt vízzel, maguk a háziak szentelik meg házukat.

Óvodánkban ezen a napon leszedtük és elraktuk a csoportszobák és öltözők ünnepi díszítését, amellyel véget ért a karácsonyi ünnepkör. A Vízkereszt ünnepe kapcsán a „háromkirályok” látogatásáról, és a kánai menyegzőről meséltünk a gyermekeknek.

Jó alkalmat adott ez a nap arra is, hogy Jézus megkeresztelkedése kapcsán beszélgessünk a saját keresztelkedésünkről, a keresztelés szentségéről. Azok a gyerekek, akik részt vettek keresztelőn, szívesen meséltek saját élményeikről.

Fontosnak tartjuk, hogy az óvodánkba járó gyermekek, megismerkedjenek evangéliumi történetekkel, ismerjék az egyes egyházi ünnepek keresztény tartalmát, jelentőségét.

Vízkereszt egyben a farsangi időszak kezdőnapja is, ettől kezdve óvodásaink, örömmel tervezgetik farsangi maskaráikat, lázasan készülődnek a farsangi mulatságra.

img_6265.jpg

 

Karácsony az óvodában

Karácsony, maga a megvalósult és beteljesedett csoda, Jézus születésének napja, a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Sajnos az idén óvodai közös ünnep elmaradt, mindenki saját csoportjában készülődött az ünnepekre.   A gyerekek izgalommal várják a kis Jézus születését, a karácsonyt. Nagy örömmel és várakozással teli készülődés ez!  Titkolóznak, ajándékokat, meglepetéseket készítenek egymásnak, szüleiknek. A jócselekedeteiket összegyűjtik, hogy a kis Jézusnak adhassák ajándékba. Ünnepünket adventi gyertyagyújtás után  Betlehemi történések felelevenítésével, meghitt beszélgetésekkel, énekkel imával óvodás gyermekeink átélhették a karácsonyi csodát. 

Reméljük, hogy az a lelkület és készület, amit itt az óvodánkban tapaszthatnak gyermekeink, segíti a családokat katolikus hagyományaink megismerésében, éltetésében, tovább vitelében. Kívánjuk, hogy ez a békés, csendes várakozás, hozza meg az ünnep igazi örömét, és a kis Jézus, szállást találjon a szívünkben!

''Ne vágyakozzunk nagy örömökre, mert észrevétlen elmegyünk az élet igazi örömei mellett."

img_5866.jpg

képgaléria

 

 

Jótékonysági Adventi Vásár

Jótékonysági Adventi Vásárunk lezárult! Nagyon köszönjük, hogy vásároltak tőlünk és támogatták óvodánkat!

img_5179.jpg

Támogatói lista adventi vásár 2020.pdf

Amire büszkék vagyunk!

A balassagyarmati Szent Imre Katolikus Iskola által meghirdetett, KÉPZŐMŰVÉSZETI PÁLYÁZATRA 4 nagycsoportos óvodásunk által készített alkotással pályáztunk!

Nagy örömünkre, Magyar Zoltán, 6 éves, nyuszi csoportos, kisfiú 1. helyezést ért el kategóriájában! Ezúton is gratulálunk, örülünk a sikerének!

img_5513.jpg

 

Terményünnep - szüreti 

„Csillagoknak Teremtője, vigyázz minden kicsi kőre, fűre, fára, szőlőtőre. Minden Téged dicsérőre.”

Csoportjaink lelkesen készülődtek az ünnep méltó megünneplésére. Minden csoport sort kerített arra, hogy részt vegyen valamilyen betakarításon. Voltak, akik szőlőt szüreteltek, voltak, akik répát ástak, voltak, akik almát, diót szedtek. Az őszi gyümölcsökkel kapcsolatos énekeket, verseket tanultunk. Őszi meséink is az őszi gyümölcsökről szóltak. A szülők segítségével folyamatosan gyűltek az őszi gyümölcsök, őszi termések. Sétáink során gesztenyét, őszi faleveleket, őszi terméseket gyűjtöttünk, amiket felhasználtunk a csoportszobák őszi sarkainak a dekorálásához, illetve barkácsoltunk velük. Sok csoport meglátogatta a Művelődési Ház által rendezett Szüreti fotókiállítást, ahol régi szüreti rendezvények fényképeit láthattuk, valamint a Kertbarát kör idei Terménykiállítását is, ahol sok –sok érdekességgel vártak mindenkit a kiállító Kertbarátok.

Óvodánkban, október 15-én, csütörtökön került sor, a Terményáldással egybekötött szüreti ünnepünket. Mindenki a saját csoportjában, feldíszített egy kis asztalt, amire elhelyezte a sok-sok gyümölccsel, terméssel megrakott kis kosarát, és várta, hogy Erik atya megáldhassa.

A terményáldás során arról beszélt, hogy mi mindent köszönhetünk a jó Istennek, aki megteremtette a világot, és hogy ilyen sokféle finom és bő termést adott ebben az évben. Azután megáldotta, megszentelte a terméskosarakat, hálát adtunk imádkoztunk minden jóért! A terményáldást követően, mindenki a saját csoportjában tartotta a szüreti délelőttöt, játékos vetélkedőkkel, táncházzal, drámajátékokkal, eszem-iszommal, dínom-dánommal, reméljük minden gyermek számára élmény volt a délelőtt.

 

121674717_390578765273445_1086790724998144933_n--1-.jpg

képgaléria

Állatok világnapja

„A természet hatalmas, az ember parányi, ezért aztán az ember léte attól függ, milyen kapcsolatot tud teremteni a természettel." (Dr. Szentgyörgyi Albert)

A Bárkányi óvodában, már hagyománnyá vált ez az ünnep. Jó alkalmat kínált, hogy a gyerekek megismerkedjenek az állatvilággal, az állatgondozás szabályaival, valamint játék és alkotás során szerezzenek új ismereteket és élményeket. A gyermekek fantáziájára építve különböző barkács tevékenységgel, mondókázással, énekléssel gazdagítottuk és teljesítettük ki az állatokról szerzett ismereteiket. Könyveket nézegettünk, képeket csoportosítottunk, állatos társasjátékok játszása során, játékos feladatokon keresztül gyakorolhatták az állatok jellemzőit, hangját, mozgását. A nagyobb gyermekek „Ki mit tud az Állatokról?” - játékos délelőttön megmutathatták az állatokról szerzett tudásukat.

Összességében, tapasztalatszerzésben gazdag napokat töltöttünk el, a gyerekek tudását, ismereteit bővítve. Az állatokkal való ismerkedés, a változatos tevékenységek maradandó közösségi élményt nyújtottak óvodás gyermekeink számára.

120772272_3387655318008392_6668427417595688331_n.jpg

képgaléria

 

Tisztelt Szülők!

 

Tájékoztatjuk Önöket a 431/2020. (IX.18.) Korm. rendelet október 1-jén hatályos módosításáról.

2020. október 1-jétől az intézménybe történő érkezéskor mindenki köteles magát a testhőmérséklet ellenőrzésének alávetni.

A gyermeket kísérő személy maszk viselése és az előírtaknak megfelelő kéz és cipőfertőtlenítés után a testhőmérséklet-mérési pontig jöhet. A méréseket a bejáratnál végezzük el.

A szülő és gyermeke, óvodában dolgozó, külső fejlesztő pedagógusok abban az esetben léphet be az épületbe, ha testhőmérséklete nem haladja meg az országos tisztifőorvos által meghatározott 37,8° C-os hőmérsékletet.

Beléptetés során azt, személyt, akinek hőmérséklete eléri vagy meghaladja a 37,8 °C-os mértéket, el kell különíteni. Rövid pihenő után megismételjük a mérést, és ha akkor is eléri a határértéket, azt javasoljuk, hogy hagyja el az óvodát! Ha a kisérő szülőnél mérünk emelkedett hőmérsékletet nem áll módjában az óvodának átvenni a gyereket, a szülőnek kell gondoskodni arról, hogy egészséges felnőtt kisérje be a gyermeket, és adja át az óvodapedagógusnak!

A lázmérés menete a következőképpen történik:

6.30-8.15-ig a torlódás elkerülése végett:

  • Az őzike, nyuszi, méhecske és halacska csoportos gyermekek /emeleti csoportok/ szüleikkel a hátsó, lift melletti bejáraton jöhetnek be, az emeleti lépcsőfordulónál lázmérés, cipő és kézfertőtlenítés történik, ami kötelező.
  • A tücsök, maci és süni csoportos /alsó szint/ gyermekek továbbra is a főbejáraton keresztül közlekednek, lázmérés, cipő és kézfertőtlenítés történik, ami kötelező.

8.15-9.00-ig

  • érkezők már csak a főbejáraton át jöhetnek be lázmérés, cipő és kézfertőtlenítés történik, ami kötelező

A szülő köteles az óvodát értesíteni, ha a gyermeknél, vagy a családban koronavírus-gyanú, vagy igazolt fertőzés van.

A gyermek az óvodába – hasonlóan más megbetegedésekhez – kizárólag orvosi igazolással térhet vissza. Hatósági házi karantén esetén a járványügyi hatóság által kiadott, a járványügyi megfigyelést feloldó határozatot szükséges a csoportban dolgozó pedagógusnak bemutatni.

Kérjük a kedves Szülőket, hogy az óvodába indulás előtt, még otthon ellenőrizzék a testhőmérsékletet és amennyiben eléri a megadott határértéket, vagy bármilyen a betegségre utaló tünetet észlelnek gyermekükön, ne hozzák az intézménybe!

Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk másokra!

 

Tisztelettel: Smelkó Istvánné

                     óvodavezető

 

Népmese napja

„Mert minden mese egy kincs, s akár hányszor halljuk, valahogy mindig kapunk tőle valami újat. Csak közel kell, engedjük magunkhoz, az érzékszerveinkhez, a lélekünkhez… mert lelki-kreatív erőre igen gyakran van szükségünk a mindennapok megélésében, a nehezebb pillanatokban, a megszokott küzdelmekben. Sok minden rejlik a mesék erejében és még ennél is több. Meséljetek „… mert minden mese egy kincs…”

img_4487.jpg

képgaléria

 

Szent Mihály napja

A Szent György-napkor legelőre hajtott állatokat ilyenkor hajtották vissza. Szent Mihály napján, sok helyen tartottak vásárt. Ilyenkor szerezték be az emberek a téli holmit. Országszerte emlékezetesek voltak a szentmihályi vásárok. A távolabbi helyekről akkor még lovas kocsival, vagy ökrös szekérrel mentek a vásárba. Így árultak a vargák, a csizmadiák, a kádárok, a szíjártók, a szűrszabók stb. Sok árus mondókával csalogatta a vevőket.

Az óvodánkban minden évben felidézzük ezeket a hagyományokat, idén sem volt ez másképp. Csoportonként ünnepeltük meg ezt a jeles napot, ami reggel a kisbíró kidobolójával kezdődött:

Mindenki a saját csoportjában rég elfeledett népi játékokban mérték össze a gyerekek az ügyességüket. Volt kukoricamorzsolás, tökgurítás, dió és tökvivő verseny, krumpliterelgetés, gesztenyével célbadobás, még sorolhatnánk! Volt csoport ahol a heti jó cselekedetért, volt, aki a versenyben szerzett aranytallérokat gyűjthette, hogy elkölthesse a vásárba.

 „Én elmentem a vásárba fél pénzzel ”elindultunk a vásárba! Felidéztük a vásározás szokásait, majd mindenki örömére a megszerzett „aranytallérral”, fizettük ki a portékákat.

Ezt követően a mulatozásba csapott át a hangulat! Ettünk ittunk táncoltunk vigadtunk!

Élményekkel, vásárfiával felpakolva tértek haza óvodás gyermekeink!

img_3805.jpg

képgaléria

 

„Amire büszkék vagyunk!”

Összefogással megszépült a Bárkányi Katolikus Óvoda udvara!

Bárkányi Katolikus Óvodánk 7 csoporttal működő intézmény. Az elmúlt 2 évben nagy munkálatok folytak az óvoda udvarán. az önkormányzat által nyert energetikai pályázat során napelemek telepítésére és talajhő szondák elhelyezésére került sor! Mivel a munká

latok nagyon elhúzódtak az óvoda udvarát több helyen feltúrták, játékok kiásása során megsérültek, ezért igen csak gondolkodásra, és összefogásra sarkalta közösségünket, hogy az udvarunkat megszépítsük, játékainkat megújítsuk!  Nagyon fontosnak tartottuk, hogy a gyermekeknek a 21. század igényeinek és az előírásoknak megfelelő játékokkal telepítsük be és rendezzük az udvarunkat.

A Szécsényi Óvodásokért Alapítvány 2 éves Jótékonysági bál bevételét /közel 3.5 millió forintot/ fordította erre. Az óvoda közösségével és az alapítvány elnökével Pothoroczki Ágnessel 

egyeztetve tudatosan átgondolva a gyermekek igényeit figyelembe véve terveztük meg az udvarunk, játékok felújítását!  Intézményünk igazgatója Szenográdi Tamás is támogatta elképzeléseinket. Költségvetésünkből 1,5 millió forintot különített el az óvodai munkálatokra és eszközök beszerzésére! Udvar 100m2 viacolorozását az önkormányzat-ill. Stayer László polgármester segítségével is sikerült megoldanunk.

Havasi Dávid, Jusztin Csaba szülők társadalmi munkája, nagylelkű felajánlásuk révén megvalósult az udvarunk öntözőrendszerének kiépítése, talaj rendezése, befüvesítése mintegy 2 millió forint értékű támogatással. Fa vonattal ajándékozott meg fajátékokat gyártó apuka Pingiczer Csaba! Gyalog Mariann szülő festette színesre és díszítette ki a fa házikókat

Közel 23 eszközt és udvari játékot állítottunk fel az óvoda udvarán.

 

Amivel bővült udvarunk:

7 db színes kisház/ 7 db színes homokozó

2 db udvari pihenőpad

1 db kombinált mászóka - mozgásfejlesztő játék

3 db rugós játék

2 db libikóka

1db célbadobós kosárpalánk

 

Az alapítvány jóvoltából az idei évben fedett teraszunk is elkészül,/ 2,2 millió ft/ mely az udvar egy részének árnyékolását, ill. a folyosóra és csoportszobába betűző nap ellen is sokat véd. Rossz idő vagy tűző nap esetén, is levegőzést biztosítja a gyermekink számára!

 

Köszönjük azoknak a szülőknek is, akik jótékonysági báli felajánlásaival, önzetlen adakozással bővítették az alapítvány számláját, ezzel elősegítették a megújulást, igazi örömöt szerezhettünk gyermekeinknek!

img_4522.jpg

képgaléria

 

intezkedesi-terv-CSALADOK-fele_-ovoda Szécsény.pdf

 

Tájokzatatjuk a kedves szülőket, hogy óvodánk

2020. augusztus 03-tól 2020. augusztus 14-ig zárva tart.

Nyitás: 2020. augusztus 17-én.

Az újonnan jövő gyermkek szüleinek az első tájékozatató szülői értekezlet 2020. augusztus 26-án, szerdán, 16.30-kor lesz megtartva.

2020/21-es nevelési évre felvett gyermekek névsora:

Felvett gyermekek névsora.pdf

Rendhagyó ballagás az óvodában

A jelenlegi helyzetre való tekintettel rendhagyó ballagást szerveztünk óvodánkban. A délelőtt egy kis emlékezéssel, beszélgetéssel kezdődött a csoportokban, majd megszokott hagyományokat hátrahagyva nem a nagycsoportos gyermekeink szerepeltek, hanem az óvó nénik kedveskedtek egy vidám mesével. A Vityilló című mesét adták elő, melybe nagycsoportosaink nevét is beleszőtték, ezzel is kedveskedve nekik. Ezután következett az ünnepélyes búcsúzástatás! A búcsúztató útra indító szavaim után a kicsik, középsősök elbúcsúztatták ballagó társaikat, átadták a tarisznyát és egy buborékfújót. Ezen napon az óvodások nevében Csongor testvért is elbúcsúztattuk, hiszen ő is „elballagott” tőlünk. Megáldotta ballagó óvodásainkat, a hálaadás és imánk után, együtt énekelve érkeztek meg az óvoda udvarára, ahol együtt fújhatták a színes buborékokat. Felszabadult gyerekzsivajtól volt hangos az udvarunk, minden nagycsoportos gyermek önfeledt, boldog, élményekkel teli délelőttöt tölthetett el velünk és társaikkal.

„Nagyon büszkék vagyunk rátok, reméljük, az iskolában megálljátok a helyeteket, ügyesen okosan viselkedtek, de nem feledkeztek meg rólunk sem! Bízunk benne, hogy szeretettel gondoltok majd vissza ránk, egykori óvó nénikre, dajka nénikre.

Kívánjuk, hogy ez a szeretet és a Jó Isten áldása kisérje utatokat!”

Smelkó Istvánné Aranka néni

img_2084.jpg

képgaléria

 

 

Ballagó Óvodásaink

 

37aabea44bb17fe6ed92aeff35f0f0cc-00.jpg37aabea44bb17fe6ed92aeff35f0f0cc-22.jpg37aabea44bb17fe6ed92aeff35f0f0cc-11.jpg

 

Tisztelt Szülők!

 

A megjelent 215/2020. (V. 20.) Korm. rendelete 1. § (1) szerint, az óvodák újra nyitása megtörténik.

Ennek értelmében 2020. május 25-étől a veszélyhelyzet előtti szokásos rendben kezdjük az óvoda működését, a gyermekeket jogszabályi feltételek szerint fogadjuk.

Mindannyiunk biztonsága érdekében kérem, hogy továbbra is vegyék figyelembe, hogy a vírus nem tűnt el!  Ezek után is a kötelező a higiéniai szabályok betartása! / Maszk viselése az óvoda területén, távolságtartás betartása, a bejáratnál fertőtlenítés, otthoni játékok mellőzése! / Az intézménybe csak teljesen egészséges gyermeket hozhatnak!!

Kérem, hogy próbáljuk megtartani a fokozatosság elvét, és lehetőségük szerint mérlegeljék a gyermekük óvodai ellátásának kezdetét, tömeges megjelenés elkerülése érdekében!

Gyermekük óvodai ellátásának igényényét kérem, az óvodapedagógusoknak időben jelezzék!

 

Szécsény, 2020.05.21.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Smelkó Istvánné

                                              Intézményegység vezető

 

 

 

Tisztelt Szülők!

 

A koronavírus-járvány terjedése miatt a Kormány az élet-és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedésekről (II.) szóló 45/2020. (III.14.) Korm. rendelet 2. §-ában döntött arról, hogy a polgármester, ill. a fenntartó az óvodai ellátást végző intézmények esetében rendkívüli szünetet rendelhet el.

Tekintettel arra, hogy nem tudjuk kiszámítani a járvány terjedését, arra kérjük a tisztelt szülőket, gondviselőket hogy mindenki csak saját felelősségére hozza az intézménybe a gyermekét. Kérjük, aki bármely más, családra nézve megnyugtató elhelyezést biztosítani tud gyermekének, az ne hozza gyermekét a közösségbe!!!

Amennyiben a gyermeke elhelyezését mégsem tudják biztosítani, kérjük óvodai ügyelet biztosítására igényeiket az óvodavezetőnek az óvoda hivatalos telefonszámán 06-30/ 779-60-98 jelezzék, illetve, írásban az óvodavezető részére ovodavezeto.szecseny@ekif-vac.hu email címre küldjék meg!

Kérjük, hogy csak indokolt esetben vegyék igénybe az ügyelet lehetőségét, hiszen a vírus terjedésének megakadályozása a személyes érintkezések minimalizálásával hatékony.

Az ügyeletet kizárólag azon szülők gyermekeinek biztosítjuk, akik az egészségügyi, és élelmezési ellátásban, az élelmiszer kereskedelemben vagy a járvány megelőzésében és a védekezéssel összefüggő területeken (pl. rendőrség, honvédség, katasztrófavédelem, kormányzati alkalmazott) teljesítenek feladatot, továbbá akiknek munkáltatója nem tudja biztosítani a távmunkában való munkavégzést.

Nem fogadhatjuk az ügyeletben azokat a gyermekeket, akiknél orrfolyás, köhögés, felső légúti betegség és/vagy megfázás tünetei észlelhetők, továbbá azon gyermekeket, akik az igénylést megelőző két hétben hozzátartozója, ill. vele egy háztartásban élő személy külföldön tartózkodott és vele érintkezett.

Az intézménybe csak teljesen egészséges gyermeket hozhatnak!!

Kérem, mindenki továbbra is fegyelmezetten, saját, családja és környezete érdekében felelősségteljes magatartással segítse a koronavírus megelőzését. Vigyázzunk egymásra!

 

Tisztelettel:                                                                            Smelkó Istvánné

                                                                                                 óvodavezető

 

 

 

ÓVODAI BEIRATKOZÁS

PÁTER BÁRKÁNYI JÁNOS KATOLIKUS ÓVODA

2020-2021-es nevelési év

A rendkívüli helyzetre való tekintettel Emberi Erőforrások Minisztériuma felhívása alapján

Az emberi erőforrások minisztere – a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III. 11.) Korm. rendeletre figyelemmel – a 2020/2021. nevelési, illetve tanévre történő óvodai, valamint általános iskolai beiratkozásról szóló 7/2020. (III. 25) EMMI határozatában (a továbbiakban: EMMI határozat) a 2020/2021. nevelési évre történő óvodai beiratkozások vonatkozásában egyedi eljárási szabályokat határozott meg.

az óvodák az óvodai beiratkozást április 02. és április 20. között tartják meg!

 

A Páter Bárkányi János Katolikus Óvoda

2020. április 20-ig fogadja

a szülők beiratkozásra vonatkozó szándéknyilatkozatait!

3 éves kortól kötelező az óvodai nevelés:

2020. augusztus 31- ig betölti a 3. életévét a Köznevelési törvény, kötelező óvodába járást ír elő.

Nkt.(8§):„A gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a harmadik életévét betölti, a nevelési év kezdő napjától legalább napi négy órában óvodai foglalkozáson köteles részt venni.”
Az a szülő vagy törvényes képviselő, aki a szülői felügyelete vagy gyámsága alatt álló gyermeket kellő időben az óvodába nem íratja be, szabálysértést követ el a szabálysértésekről szóló 2012. évi II. törvény 247(§) értelmében.

Kérjük, azon gyermekek jelentkeztetését is, akik 2020/21-es nevelési évben 2020. szeptember 01. és 2020. december 31. között betöltik a 3. életévüket és az óvodai ellátást igénylik.

A szándéknyilatkozat elérhető az óvoda honlapján https://barkanyisuli.eoldal.hu/ vagy az óvoda portáján (8.00-12.00) személyesen kérhetik!

A szándéknyilatkozatokat kitöltve, aláírva postai úton címünkre, Bárkányi Katolikus Óvoda 3170 Szécsény Magyar utca 13., vagy scannelve ovibolcsi@freemail.hu, ovodavezeto.szecseny@ekif-vac.hu email címre küldhetik el! A szándéknyilatkozat mellé kérjük csatolni, a keresztelkedési emléklapot! Indokolt esetben személyesen az óvoda portáján kihelyezett dobozban, lezárt borítékban, leadva tehetik meg!

Kérek minden érintett szülőt, hogy a megadott időpontokat feltétlenül tartsák figyelembe!!!

Intézményünk nem körzeti óvoda, így felvételi kötelezettségünk nincsen, felvételi eljárásnál az intézmény hatályos SZMSZ-e szerint járunk el.

A gyermek óvodába történő felvételéről 2020. április 20-ig döntünk, és erről írásban értesítjük a szülőket.

Jogorvoslati lehetőséggel, döntés kézhez vételétől számított 15 napon belül a Váci Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatósága Ordináriusának címzett (2600, Vác, Migazzi Kristóf tér 1.), de az intézmény igazgatójához benyújtott írásbeli megkereséssel élhetnek. (3170, Szécsény, Magyar utca 13-15.)

Felmentés az óvodába járási kötelezettség alól: Kormány 275/2019. (XI. 21.) Korm. rendelete alapján a nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról szóló 229/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet (a továbbiakban: RI.) IV/A. Fejezete a következő 38/B. Š-sal egészül ki: „38/B. Az Nkt. 8. (2) bekezdése szerinti felmentést engedélyező szerv a fővárosi és megyei kormányhivatal általános illetékességgel eljáró járási hivatala.

Segítséget kérhetnek az óvoda hivatalos telefonszámán: 06-30/779-60-98 ebben az időszakban 8.00-12.00-ig.

Mindenkit szeretettel várunk!

                                                                                  Smelkó Istvánné

                                                                                    óvodavezető

Letölthető dokumentumok:

szandeknyilatkozat-ovodai-felvetelhez 202004.doc

szandeknyilatkozat-ovodai-felvetelhez 202004.pdf

 

Kedves Szülők!

Kérünk, minden szülőt, hogy az adott időpontban vigye el gyermeke ruháit, ágyneműit az óvodából!

03.16-án – hétfőn 10.00-15.00 között, süni, tücsök csoport, az óvodai főbejáratnál, az őzike és a halacska csoport a hátsó, lift melletti bejáratnál veheti át gyermeke ruháit!

06.17-én – kedden 8.00-15.00 között, a maci csoport az óvodai főbejáratnál, a nyuszi és a méhecske csoport a hátsó, lift melletti bejáratnál veheti át gyermeke ruháit!

Akadályoztatása esetén jelezze a csoportban dolgozó pedagógusoknak, hogy melyik időpontban tud bejönni!

Étkezés:

Aki a gyermekétkeztetést szeretné igénybe venni az ügyeleti időszak alatt, kérjük, hogy jelezze előző nap 13.00-ig, a 06-30-779-60-98-as telefonszámon, vagy az ovibolcsi@freemail.hu emailcímen! Csak azok kérhetik, akik előzőleg az óvodának lejelentették! Az ebédet, saját ételhordójába viheti el az iskola konyhájából!

 

Farsang az óvodában

2020. február 19-én, ismét a vidámságé volt a főszerep. Farsangi mulatságunk alkalmából minden csoport ügyességi játékokkal, mondókázással, énekléssel és sok-sok táncolással töltötte a délelőttöt. 

img_0794.jpg

képgaléria

21. Morzsabál

84311184_187603709151082_5757064804548214784_n.jpg

támogatói lista 2020.pdf

Köszönjük szépen mindenkinek a részvételt és a támogatást, jövőre találkozunk!

 

 

Kedves Szülők!

 

Kérjük, hogy adójuk 1% - val támogassák alapítványunkat!

 

Adószámunk: 18636244-1-12

Kedvezményezett:

„ Szécsényi Óvodásokért ” Alapítvány

 

Karácsony az óvodában

Az év egyik legszebb ünnepe a Karácsony, a Megváltó születésének ünnepe. Az öröm, a békesség, a szeretet, ünnepe, amikor végre együtt a család, együtt lehetünk szeretteinkkel. Karácsonyi ünnepségünkre műsorral az őzike és a nyuszi csoport gyermekei kedveskedtek. Mellyel mindenkinek Áldott Békés Ünnepeket kívántunk. A műsor végén minden csoport megcsodálhatta az ünneplőbe öltöztetett karácsonyfánkat.

img_0238.jpg

képgaléria

Luca nap az óvodában

Dicsértessék az Úr Jézus Krisztus! Szabad-e bejönni Lucázni?

A népi játékos gyermekekkel, felelevenítettük a hagyományokat, népszokásokat. Luca napján fehér lepedőbe burkolózva, meglátogattuk a Betániába lakó időseket és a  nővéreket, a Ferences Kolostorba is Lucáztunk, aztán körbejártuk az óvodai csoportokat és a Bárkányi Katolikus Iskolába is ellátogattunk. Luca napi mondókákat tanultunk, dalokat énekeltünk, jókívánságokat kántáltunk, szalmát szórva bő termést és jóságszaporulatot ígértünk kisebb ajándékokért cserébe (…és átkot, ha nem kaptunk volna ajándékot).

img_0114.jpg

képgaléria

Nálunk járt a MIKULÁS!

img_1406.jpg

képgaléria

Koronás Cukorovi

Örömmel tájékoztatjuk a kedves szülőket, hogy a Koronás Cukorovi játékon, óvodánk

50.000 Ft értékű utalványt nyert.

Az utalvány és a Szécsényi Óvodásokért Alapítvány segítségével 7db Kit Cat járművet vásároltunk.

Kit car - kék

Ezúton is nagyon szépen köszönjük minden szülőnek a lelkes gyűjtőmunkáját, aki részt vett a játékban és hozzásegítette óvodánkat a nyereményhez!

 

Szent Erzsébet 

„ Kicsiny kis fényemmel világítani fogok!”

Szép szokásként ezen a napon ellátogattunk a Ferences Betánia Idősek Otthonában. A nyuszi és a tücsök csoport nagycsoportos gyermekeivel kerestük fel az időseket, és a nővéreket. A két csoport olyan műsorral készült, melyben a lassan elmúló ősz énekei, dalos játékai jelentek meg, összefűzve, mint egy-egy virágcsokor. A „Kicsiny kis fényemmel” és az „Add a kezed” kezdetű énekekkel pedig katolikus keresztény identitásunkat is megmutattuk. 

Nem érkeztünk üres kézzel, egy kis édességgel gazdagítottuk a báli asztalokat, hiszen a gyermekek szerint is fontosak az ilyen finomságok egy ünnep megtartásához. Nagy örömükre ők sem maradtak ki a sütizésből. Valamint készítettünk egy Szíverősítő-Szívnyugtató gondolatok befőttet, amiben kis szívekre üzeneteket írtam, a másik oldalát pedig a gyermekek díszítették ki.

Remélem, hogy sokáig emlegetnek minket a bentlakók és a nővérek egyaránt! Mert mi a gyermekekkel biztosan sokat fogunk gondolni rájuk!

img_6156.jpg

képgaléria

Szent Márton nap

Óvodaközösségünk fontosnak tartja, hogy az óvodánkba járó gyermekek is megismerhessék Szent Márton példa értékű életét, cselekedeteit, hiszen életpéldája ma, a szegénységgel szembesülő világban aktuálisabb, mint valaha. Ez alkalomból lámpásokat készítettünk, libás meséket, mondókákat, dalokat gyakoroltunk, sokféle libás képet, alkotást készítettünk a gyermekekkel közösen. 

Természetesen a lámpásfelvonulás és a libalakoma sem maradhatott el a mai programból, hiszen aki ezen a napon libát nem eszik, egész évben éhezik!

img_6096.jpg

képgaléria

Terményáldás 

A hét utolsó napján terményünnepet rendeztünk. A délelőtt folyamán a gyermekek által hozott zöldségekből, gyümölcsökből tálat készítettünk. Tízórai után a maci csoportos óvó nénik az Alma című interaktív mesejátékkal kedveskedtek a gyermekeknek. A műsor után a csoportokba visszatérve elfogyaszthatták a gyermekek a gyümölcsöket, majd a kosárba készített termésekkel, zöldségekkel a templomba indultunk, ahol Csongor testvér megáldotta az oltár elé helyezett kosarakat. A gyermekek imával, énekkel adtak hálát Istennek a bő termésért. Azt gondolom, hogy maradandó élményekkel, sok ismerettel gazdagodtak óvodás gyermekeink és méltón ünnepeltük meg ezt a népszokást.

img_6014.jpg

képgaléria

Vándorkereszt 

A katolikus óvodák között körbejár egy kereszt, amely Szent Ferenchez kötődik. Ezt a keresztet minden évben egy óvoda őrzi és különös szeretettel és figyelemmel veszi körül. Majd a szentkúti óvodás zarándoklaton átadja egy újabb óvoda közösségének, és így mindenkihez eljutva hirdeti az Isten felénk forduló szeretetét. A feltámadás örömét ez a kereszt jól mutatja, mert nem a szenvedő Krisztust ábrázolja, hanem a feltámadott és dicsőséges Jézust. Mivel ez a kereszt újonnan készített, ezért nálunk történt meg a szentelése. Őszi színekkel díszített helyet készítettünk a keresztnek. A tornateremben énekelve vártuk Csongor testvért, hogy megszentelje. Erre a jeles alkalomra az igazgató úr is eljött közénk, hogy velünk ünnepeljen. Csongor testvér beszélt a kereszt eredeti történetéről, majd együtt imádkozva és énekelve csodáltuk meg a szép, új keresztet és tettük az előkészített, ünnepi helyére. Aki ebben az évben megfordul az óvodánkban, megcsodálhatja, mi pedig nagy tisztelettel vesszünk körül, amíg májusban tovább nem adjuk.

img_5877.jpg

képgaléria

Mihály napi vásár

Évek óta hagyomány óvodánkban a Mihály napi vásár. Csoportjaink a vásár előtti napokban ismerkedtek Szent Mihály életével, a régi vásárok hangulatával, szokásaival. Ezt a vásári hangulatot idéztük meg óvodánkban szeptember 27 – én, pénteken. Süni csoportos kisdobosaink minden csoportban kidobolták, hogy ”az óvodánk udvarán vásár rendeztetik.” De mielőtt a portékákat megtekintettük volna, a Paramisi Társulattól láthattunk egy színvonalas műsort “Én elmentem a vásárba…” címmel. Nagyon jó hangulatot teremtettek, nagyszerű élmény volt kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Ezután kezdődhetett a vásári forgatag. A sokszínű, összegyűlt portéka készítésében és árusításában kreatív, lelkes szülők is aktívan részt vettek. A vásárban mindenki megtalálhatta a neki tetsző vásárfiát. A legtöbb árunk elkelt, a bevételt, a népi ruhák pótlására, kiegészítésére fordítjuk.                                                                                                                                          Hálásan köszönjük mindenkinek, aki részvételével, vásárlásával és jótékonyságával hozzájárult a vásár sikeréhez, jó hangulatához, célunk megvalósításához! 

img_5597.jpg

képgaléria

felvett-gyermekek.jpg

felvett-gyermekek1.jpg

Óvodások búcsúzása és ballagás

Az ünnepek nélkülözhetetlenek életünkben. Lelki életünket erősítik, élményt jelentenek, gondolatok megfogalmazására ösztönöznek, érzelmek szabadulnak fel. A ballagás napja, a gyermekek óvodai életének egyik legmeghatóbb pillanata.

Nem is olyan régen volt, amikor ezek a gyermekek anyához és apához bújva jöttek, félve lépték át az óvoda kapuját. Aztán egyre bátrabban lettek, megismerkedtek felnőttekkel, társakkal. Játszhattak reggeltől estig, de közben rengeteget tanultak, újabbnál újabb ismeretek birtokába jutottak. Önállóbbak, okosabbak és huncutabbak lettek.

Életük első búcsúzása előtt elérkezett, a csodás mesevilág most véget ér, menniük kell. Az iskola kapuja már nyitva áll, hívogatva néz feléjük, s a tanító nénik tárt karokkal várják őket. Elszálltak a gyermekévek, a mesék helyébe a tanulás lép, egy új világot, a betűk, számok rejtelmes világát fedezhetik majd fel.

Kívánunk nekik erre az útra nagyon sok sikert, nagyon jó tanulást, szüleiknek sok-sok örömet és kitartást. Legyen az utatok vidám, élményekben gazdag. Kérjük a jó Isten áldását minden lépésetekre.

"Van egy érzés a világon,- úgy hívják, hogy szeretet.

Ami nélkül boldogulni, szépen élni nem lehet.

Nem számít a mennyisége, - pénzben nem is mérhető,

s bárhol élnél a világban, mindenhol elérhető..."

 

img_4584.jpg

képgaléria

 

Gyermeknap az óvodában

05.23-án tartottuk meg a gyermeknapunkat. A szülők lelkesen készültek, nagyon sokan felajánlották a segítségüket, de sajnos a rossz idő miatt, a tervezett programok közül kizárólag az ugrálóvár lehetőségét tudtuk biztosítani a gyermekek számára az óvoda tornatermében. Minden csoport ugrálhatott a Mosolybirodalom Alapítvány által felajánlott ugrálóvárban. A szülői szervezet kedveskedett pufival és üdítővel, amelyet volt, akik el is fogyasztottak rögtön, volt, akik hazavitték délután magukkal. Mártonné Bárány Katalin ismét készített minden óvodásnak trombitát, a rendőrségtől kapott lufit vihetett haza minden gyermek. Reméljük, hogy a rossz idő ellenére a mindenkinek tetszett ez a nap!

img_4372.jpg

képgaléria

Pünkösdi királyválasztás

Elérkezett a pünkösdi királyválasztás ideje is. Összegyűltek a legények, hogy egymás között megmérkőzzenek. Erőt, kitartást igénylő feladatok vártak a fiúkra. A lányok is kiálltak a kapuba, hogy lássák melyik legény a legerősebb, legügyesebb és szurkoltak nekik. Csillogott is a szemük a leányoknak hiszen a pünkösdi király választ maga mellé királylányt.

Az első ballagó csoport pünkösdi királya Varga Noel (maci csoport) lett és Horváth Fannit (őzike csoport) választotta magának pünkösdi királylánynak. A második csoportban Strehó Péter (méhecske csoport) kapta meg a nemesi címet és hölgyének Rigó Boglárkát (nyuszi csoport) választotta.

img_4095.jpg

képgaléria

Tavasz koncert

img_3790.jpg

képgaléria

Majális

Május elseje jeles nap a néphagyományban. A májusfa ( májfa, hajnalfa, jakabfa vagy megint más néven  jakabág) állításának ünnepe,  bár néhol  pünkösd napján  állítottak májusfát.

E napnak virradójára az ifjak a hajadonok ablaka előtt, lehetőleg észrevétlenül zöld fát állítottak fel. A májusfák kivágása, szállítása hajnali feldíszítése a legénybanda közös, bizalmas feladata volt– igazi csapatmunka.

Így tettünk mi is. Smelkó István múzeumpedagógus nagycsoportos fiúknak kis humorral tűzdelve elmondta a Májusfa állítás hagyományát, majd közösen gyerekek segítségével, színes szalagokkal feldíszítették az óvoda májusfáját, a lányok nagy örömére. Meg is köszönték a fiúk kedvességét, dalokkal, tánccal, egy kis édes falatkákkal. A fánkat óvoda kapujához rögzítve mindenki megcsodálhatta, gyermekeink lelkesen mutatták szüleiknek.

img_3746.jpg

képgaléria

Föld napja

Az ünnepet megelőző napokban beszélgettünk a Földről (bolygó, levegő, fény, víz stb.), a Földünk védelméről, a környezetszennyezésről, és arról hogyan óvhatjuk meg bolygónkat. Folyamatosan szépítettük óvodánk előkertjeit. Virágokat ültettünk,  minden csoport saját virágládát helyezett az óvoda ablakpárkányára, amit közösen gondozunk majd.

„Fogadj örökbe egy virágos ládát” mondatunkkal, arra ösztönöztük óvodás gyermekeinket, hogy felelősséget érezzenek arra, hogy mindig gondozzák, locsolják, óvják, az általuk ültetetett virágokat, növényeket. Az arra járók érdeklődéssel figyelték a dolgos kis művészeket, s reméljük munkájuk igazi üzenete is eljut sok-sok felnőtt szívéhez „FÖLDÜNK VÉDELME, JÖVŐNK VÉDELME!”

dscn3623.jpg

képgaléria

Népviseletek napja

Idén már negyedik alkalommal csatlakoztunk az „Egy nap népviseletben” elnevezésű kezdeményezéshez. Célunk az óvodában, hogy hirdessük és éltessük a néphagyományt. Megmutassuk, hogy büszkék vagyunk arra, hogy van népviseletünk és hordjuk is azt. Fontosnak tartjuk, hogy már óvodáskorban megismerkedjenek a népi hagyományokkal, népszokásokkal, népi játékokkal, népi zenével, - nyitottak és fogékonyak legyenek irántuk, s mindezt játékosan a gyermekek életkorához mérten. 

Rendkívül kreatív kombinációk jelentek meg a modern ruhákkal. Volt, aki teljes népviseletben érkezett, vagy a viselet egy darabját (pörgős szoknya, mellény, kopogós cipő, blúz/ing vagy csak egy pántlika) vette fel a mai ruhával kombinálva. A nagycsoportos óvodásaink népi játékkal készültek erre a napra, Máté és Dorka „Mezőségi táncot” mutattak be, majd táncház zárta a délelőttöt. A mai nap folyamán sokféle népviseletet láttunk: Rimóc, Varsány, Mezőség, a táncos lábú kisgyermekek az „ovis népi ruhákat” viselték. 

                                                      Legyünk büszkék értékeinkre!

img_3665.jpg

képgaléria

Nyílt nap a Bárkányi Katolikus Óvodában

Intézményünkben már hagyomány, az óvodába jelentkezés, óvodaválasztás előtt minden év áprilisában, hogy kitárjuk kapunkat és szeretettel várjuk a jövő óvodásait és szüleiket, hogy bepillanthassanak óvodánk életébe. Érkeztek is szép sorban, szép számban ki félénken, ki bátrabban, de mindenki nagy érdeklődéssel és kíváncsisággal! A szülők megismerhették csoportjainkat, ott dolgozó pedagógusainkat, dajka néniket, részesei lehettek egy kis időre óvodai életünknek. A gyermekeknek a délelőtt folyamán többféle tevékenységet kínáltunk, /pl. gyurmázás, ragasztás, rajzolás, színezés, éneklés, udvari játék,/ és természetesen minden játékeszközt kipróbálhattak.

Volt, aki azonnal a játékok, gyerekek közé vetette magát, de volt, aki biztos távolságból figyelte a „nagyokat”.

A szülők is ismerkedtek az óvoda napirendjével, a csoportok szokásrendszerével, a dolgozókkal, s reméljük megnyugtató választ kaptak kérdéseikre, esetleges aggodalmukra. Láthatták, tapasztalhatták, milyen módszereket és milyen megoldásokat alkalmaznak egy-egy helyzetre, hogyan lehet ennyi féle korosztályt átölelő munkában, nevelésben mindig mosolygósnak, kedvesnek, toleránsnak lenni.  Sok-sok tapasztalatokat gyűjthettek!

Gyorsan eltelt a délelőtt a játékkal, ismerkedéssel és volt ki mosolyogva, volt ki fáradtan, álmosan, de a szeptemberi viszontlátás örömével a szívükben, búcsúztunk el.

img_3418.jpg

képgaléria

A víz világnapja

"Se ízed nincs, se színed, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy.”     /Antoine de Saint Exupéry/

A Víz Világnapját megelőzően egész hetünket áthatva, beszélgettünk a víz jelentőségéről, élettani hatásáról, védelmének fontosságáról. Könyveket, képeket fürkészve csodáltuk meg a Földön előforduló vizeket, azok élővilágát. Meséinket, verseinket, dalainkat, dalos játékainkat a vízhez kapcsolódó tartalommal terveztük. Mind a hét csoportban változatos, érdekes tevékenységeket biztosítottunk e hét folyamán is. Parafa dugóból tutajokat barkácsoltunk, amit vízben úsztattunk. A vízi világról képeket festettünk, ragasztottunk, a víz erejével, a vízben oldódó és nem oldódó anyagokkal kísérleteztünk. A gyermekeken megjelenő kék szín szimbolizálta e nap jelentőségét, a víz fontosságát.

Ezzel a jeles nappal az volt a célunk, hogy a gyermekek életkoruknak megfelelően minél több tapasztalatot szerezzenek a vízzel kapcsolatban. 

Mi, óvodások egyszerű cselekedetekkel is jobbá és fenntarthatóbbá változtathatjuk a körülöttünk lévő világot! Sokszor elég, ha csak odafigyelünk!

img_3247.jpg

 

beiratkozas.jpg

jelentkezési adatlap 2019.doc

 

2019.03.28.-szulonek-lenni.jpg

nyilt-nap-2019.jpg

Március 15.

Óvodánkban is megünnepeltük a Nemzeti Ünnepünket.

20190314_113717.jpg

képgaléria

20. Jótékonysági Morzsabál

img_1013.jpg

támogatói lista.pdf

 

Farsang - télűzés az óvodában

Óvodánkban évek óta nagy hagyománya van a farsangnak, mely a vízkereszttől hamvazószerdáig ívelő időszak. A telet, a hideget, a sötétséget legyőző örömünnep. Vége a télnek, hamarosan minden új éltre kel.

Hétfőn, a Mosolybirodalom Alapítvány jóvoltából bűvész előadást nézhettünk meg, a gyermekeink élményfotózáson vehettek részt. Szerda reggel óvodásaink izgatottan érkeztek. Sok kreatív, ötletes jelmezt, maskarát láthattunk. Tízórai után elkezdődött a farsangi jelmez felvonulás, bemutatkozás. Pihenésként csemegéztünk, majd együtt játszottunk különböző mulatságos versenyjátékokat. Ezt követően a folyosón tetőfokára hágott a hangulat, hiszen az óvoda apraja-nagyja együtt táncolt, mókázott.

Tartalmas, maradandó élményt nyújtó farsangi mulatságot töltöttünk együtt, melyet gyermekeink mosolygós, vidám arca igazolt.

 img_2406.jpg

képgaléria

Balázsáldás az óvodában

Szent Balázs napján (febr. 3.) két (régebben X, ma Y alakban összekötött) gyertyával adott áldás „torokbetegség és minden más baj” ellen. Balázst Keleten már a 6. században a torokbaj ellen védő szentként tisztelték, s gyertyát ajánlottak föl gyógyulásukért. Nyugaton a 9. századtól tisztelik. A 12. században: tűntek föl a torokbaj ellen védő áldó könyörgések. Magyarországon a 16. századtól ismerjük a gyertyaáldást és a balázsáldás könyörgését.

Február 5-én, Csongor testvér is eljött hozzánk, elhozta a két gyertyát és áldást adott minden gyermeknek és felnőttnek, hogy senki ne legyen beteg sem most, sem a jövőben. 

img_2346.jpg

képgaléria

Karácsony az óvodában

„Azon a csendes éjszakán…..”

Karácsony, maga a megvalósult és beteljesedett csoda, Jézus születésének napja, a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe.                          

Az ünnepi műsorunk fő epizódja ezért a Betlehemi történések eljátszása felelevenítése volt, a pásztorok, három királyok látogatásának felidézésével, s az angyalok örömtáncának eljárásával, nagycsoportos, középsős gyerekeink közreműködésével. Ők már megértették, átélhették a karácsonyi csodát. Reméljük, mindenkihez eljut e szent ünnep üzenete. 

 „Ő az ég és föld királya, siessetek mind hozzája!”

Áldott, Békés, Boldog Karácsonyt kívánunk mindenkinek!

img_1568.jpg

képgaléria

Luca nap

Óvodánkban hagyománya van a Luca-napi népszokások felelevenítésének. A Luca-napi kotyolásnak, ahol tréfás rigmusokat kántálva járjuk végig az óvodát a népi táncos gyermekekkel. Már a folyosón rákezdik… Luca, Luca kitty-kotty, kitty-kotty, Galagonya kettő, nekem is van kettő. Ezen a napon meglátogattuk az idősek otthona lakóit is és előadtuk Luca napi műsorunkat, illetve az óvoda minden csoportjába és az első osztályosokhoz is ellátogattunk.

img_1534.jpg

képgaléria

Mikulás

December 06-án ellátogatott hozzánk a mikulás. A gyermekek természetesen megígérték neki, hogy jók lesznek és szót fogadnak a jövőben. A Mikulás minden gyermeknek egységes csomagot adott, aztán amikor elköszönt tőlük, meglepve látták a kis óvódások, hogy ez idő alatt, az előzőleg kitisztított kis csizmájukba mindenki trombitát és szaloncukrot kapott. Köszönjük a szülői szervezetnek, hogy gazdagabbá tették az óvodás gyermekeknek ezt az örömteli napot.

img_1369.jpg

képgaléria

Szentcsaládjárás

Óvodánkban ismét felelevenítjük a szentcsaládjárás népszokást, hogy adventi készületünket és figyelmünket teljesen a megszületendő Isten Fia felé fordítsuk. Saját készítésű képpel járjuk be óvodánkat, hogy a Szent Családnak szállást keressünk. Minden csoportban énekkel és egy kis imával fogadják a képet, jelképesen szállást adva és befogadva Őket. A Szent Család példája nyomán szeretnénk, ha családjainkban újra otthonra találna a csendes, befelé forduló, örömmel teli várakozás ideje. Egy hétig van egy csoportban a kép, aztán énekelve átviszik a gyerekek a következő csoportba, hogy ott is felhívja a figyelmet az ünnep közeledtére. A csoportokban sokféle egyéb tevékenységekkel, beszélgetésekkel, énekekkel és versekkel készülnek a gyermekek az ünnepre. A tettekben megnyilvánuló szeretet, fontos része nevelésünknek, ezért a gyerekek jócselekedeteket, fogadalmakat gyűjtenek és tartanak, hogy ők is tevékeny részesei legyenek az ünnepvárásnak.

img_1287.jpg

képgaléria

Erzsébet nap

„Beteg voltam és meglátogattatok” Mt. 25, 36

A nyuszi csoport Erzsébet napon, november 19-én ellátogatott a Ferences Betánia Idősek Otthonába. Látogatásuk célja elsősorban az örömszerzés volt. Szeretnénk, ha gyermekeink számára természetes dolog lenne a karitatív cselekedetek bármelyik formája: a beteglátogatás, adakozás, segítségnyújtás, mások elfogadása. Ezek megmutatása, gyakorlása kiemelt feladatunk. Hagyományainkhoz híven óvodánk közössége továbbra is, több alkalommal, más-más csoporttal meglátogatja az időseket és egy kis vidámságot és sok-sok szeretetet visz magával. Példával és a lehetőségek biztosításával mutatjuk meg, hogy mi egy keresztény ember feladata a világban.

img_1209.jpg

képgaléria

Mézes reggeli

A Palóctáj Méhész és Környezetvédő egyesület vezetőségének kezdeményezte, hogy Nógrád megye minden településén 2018. november 16-án (pénteken) minden gyermek kapjon mézes reggelit. Ehhez programhoz, óvodánk örömmel csatlakozott.

Várszögi Balázs szervezésében és segítségével ezen a délelőtt kisfilm segítségével a gyermekek megismerkedhettek méhek dolgos életével, majd és a Szécsényi méhészek Oravecz László, Ocsovai János Virág Krisztián, Antal József, Müller Róbert, Cseri Richárd Várszögi Balázs jóvoltából mézes kenyeret ehettünk és mézet kóstolgathattunk.

Egy jó nap, csodás kezdeményezés, köszönjük, hogy részesei lehettünk.

img_1088.jpg

képgaléria

Márton nap 

Hagyományainkhoz híven idén is megemlékeztünk Szent Mártonról. Az ünnepet megelőző héten megismerkedhettünk Szent Márton életével, a libákhoz kapcsolódó legendájával.

Ízelítőt kaphattak gyermekeink a régi korok hagyományairól, mint a kukoricamorzsolás, valamint a tollfosztás. Sok élményszerzési lehetőséget biztosítva törekedtünk arra, hogy a gyerekek minél több tapasztalatot szerezhessenek.

Rendeztünk tollfújó versenyt, készítettünk libás képeket, lámpásokat, gyakoroltunk libás énekeket, mondókákat, verseket. A hét végén természetesen nem maradhatott el a közös éneklés, a lámpás felvonulás és a libanapi lakoma sem.

dscn8678.jpg

képgaléria

 

Szüreti mulatság, terményáldás

Nevelőmunkánk fontos részei az ünnepek sajátos hangulata, a hozzákötődő hagyományok, szokások felelevenítése, megélése. Minden ilyen alkalmat előkészület előz meg, amikor a gyerekek kíváncsiságára építve változatos tevékenységet biztosítunk. Ez a tevékenység, készülődés, tervezgetés teszi az ünnepeket, jeles napokat izgalmassá, örömtelivé amit tevékenyen együtt élünk át. Az előkészületek egész héten át folytak a csoportszobákban. Erre a napra az óvoda is szüreti hangulatba öltözött, a kisbíró kidobolta, hogy szüreti mulatságra hívta az óvoda apraja nagyját.

Csongor testvért felkértük, hogy terményeinket, őszi kincseinket megáldja, hogy jövőre is bő termésünk legyen. Majd következett a szüreti körtánc, aztán a mulatság a csoportokban folytatódott.

Élményekben gazdag, tartalmas volt ez a közös délelőtt, és ahogy régebben vidámsággal töltötte meg a szőlőhegyeket és az emberek szívét  a szüreti mulatság,  ez a mi óvodánkban is megvalósult látva a gyerekek pedagógusok tekintetét.

img_0581.jpg

képgaléria

Magyarok Nagyasszonya 

Október 8-án, Magyarok Nagyasszonya ünnepén elsétáltunk az új szoborhoz, mely Szűz Máriát ábrázolja, karján a kis Jézussal, kinek oltalmába Szent István király ajánlotta egész országunkat, a magyar népet. A Nyuszi csoportos gyerekekkel elimádkoztuk az Üdvözlégy Mária kezdetű imát, majd megcsodáltuk az alkotást, különös figyelmet szenteltünk országunk jelképeinek: a Szent Koronának, az országalmának és a jogarnak.

"Kegyes szemeiddel tekintsd meg népedet, segéld meg áldásra magyar nemzetedet. Magyarországról, édes hazánkról, ne felejtkezzél el szegény magyarokról!"

43406031_312220199568863_791390987493572608_n.jpg

Állatok világnapja a Bárkányi Óvodában

Az Állatok világnapját október 4-én ünnepeljük. Felhívja a figyelmet a vadon élő és a házi kedvenc állatainkra, az emberek és az állatok együttélésének szabályaira. Az Állatok világnapja egész évre azt üzeni, hogy éljünk harmóniában a minket körülvevő élőlényekkel és a természettel. 

A rendalapító Assisi Szent Ferenc a legenda szerint nemcsak értette az állatok nyelvét, hanem beszélgetett is velük, s már a 13. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen. Természetesen az óvodánkban is megemlékezünk erről a napról, kétféle programmal is készültünk: Reggeli után élvezhettük a Léghajó Színház színvonalas, szórakoztató  interaktív előadását Csizmás Kandúr címmel.

Ezt követően szerveztünk állatsimogatót az óvoda udvarára. Megkértük a szülőket, hozzák be a család kis kedvenceit, ha lehetőségük engedi. Megfigyelhettünk kisbárányt, kecskét, nyuszikat, teknőcöket, gerléket, kiscsibéket, cicákat, kutyusokat.

Ezúton is köszönjük támogatásukat:

  • Kovács Gábor (Nyuszi csoport)
  • Lennerné Zöllei Zsuzsanna (Méhecske csoport)
  • Klincsok Jánosné, Zsombori Tímea Zsuzsanna (Halacska csoport)
  • Rácz Attila, Oláh Róbert (Tücsök csoport)
  • Percze Anita, Tácsik Szilárd (Maci csoport)
  • Petrovics Gáborné, Béres Mária, Sándor Éva (Süni csoport)
  • Balázsné Szőke Anikó, Knyazoviczki László, Lázár Bálint (Őzike csoport)

Bízunk benne, hogy a mai programmal egy újabb tartalmas, hasznos élménnyel lehettek gazdagabbak gyermekeink.

img_0403.jpg

képgaléria

Mihály nap az óvodában

A katolikus hagyomány szerint Szent Mihály (Mihály arkangyal) egyike a 7 főangyalnak, ő a mennyei hadak nagy vezére és győztes harcosa. Jelképe hatalmas kardja, mellyel legyőz minden gonoszt, akaratereje hatalmas, Isten iránti hűsége megingathatatlan. A néphagyomány szerint Szent Mihály ott van a haldoklók mellett, segít itt hagyni a földi világot, átkíséri lelket a túlvilágra. 

Szent Mihály napján sok helyen tartottak vásárt. Ilyenkor szerezték be az emberek a téli holmit. Országszerte emlékezetesek voltak a Szentmihályi vásárok. 

Az előző évekhez hasonlóan az idén is megrendeztük óvodánkban a Mihály napi vásárt. Ezzel a programmal is szeretnénk a mindennapi óvodai életünket gazdagabbá, színesebbé tenni.  Célul tűztük ki, hogy a vásár bevételét csoportszobáink díszleteinek bővítésére, rendezvényekhez dekorációs anyagok beszerzésére fordítjuk.

A sokszínű, összegyűlt portéka készítésében és árusításában a szülők is aktívan részt vettek. A vásárt az Őzike csoport gyermekei kikiáltóival nyitották meg, majd Paluch Norbert táncosainak színvonalas műsora szórakoztatta az egybegyűlteket.

Ezután közös tánccal indultunk a vásári forgatagba: „Én elmentem a vásárba félpénzzel…”, ahol mindenki megtalálhatta a neki tetsző vásárfiát.

A mai délelőttöt  a sok élménytől  kellemesen elfáradva zárhattuk.  Külön köszönetet érdemelnek azok a közreműködő szülők, akik segítettek, tevékenyen részt vettek a Mihály-napi vásár lebonyolításában.
Bízunk abban, hogy rendezvényünkkel felejthetetlen élményt tudtunk szerezni óvodásainknak és szüleiknek, valamint a következő években is lesz igény és lehetőség a megrendezésére.

img_0215.jpg

képgaléria

Kedves Szülők!

VÁLTOZÁS A DIÉTÁS ÉTKEZTETÉSSEL KAPCSOLATBAN!

A főzőkonyha 2018.szeptember 3-tól csak azoknak a gyerekeknek tud diétás étkezést biztosítani, akik szakorvos által kiállított érvényes igazolással rendelkeznek, és ezeket az igazolásokat legkésőbb a fent megjelölt nap, reggel 8-ig a Főzőkonyhára le is adják! (az emelt családi pótlékról szóló igazolás, vagy a gyerekorvos által kiállított ajánlás nem felel meg az előírásoknak)

Az erre vonatkozó jogszabály:

37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet: 

9. Diétás étkeztetés 15. § (1)5 5 A 43/2014. (VIII. 19.) EMMI rendelet 10. § c) szerint módosított szöveggel lép hatályba. A fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményben, személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátást, gyermekvédelmi szakellátást, illetve szociális szakosított ellátást nyújtó intézményben, valamint a nevelési-oktatási intézményben minden, szakorvos által igazolt diétás étkezést igénylő személy számára az állapotának megfelelő diétás étrendet kell biztosítani a (2)-(5) bekezdésben, valamint a 16. § (5) és (6) bekezdésében foglaltak betartásával.

Kérjük a kedves szülőket, hogy akinek szükséges, pótolja a szakorvosi igazolást!

 

2018-19-es nevelési évre felvett gyermekek névsora.pdf

TE DEUM

A 2017-18-as nevelési évünket 2018.06.08-án, 15.30 órai kezdettel, ünnepi Szentmisénk koronázta meg, ahol az óvoda apraja és nagyja, szülők és hozzátartozók közösen adtunk hálát a jó Istennek. Csongor testvér kedves történettel példázta a gyermekeknek Isten szeretetét, s közösen kértük áldást az elkövetkezendő időszakra is. Öröm volt látni és átélni, hogy gyermekekkel volt tele templomunk. 

dscn3776.jpg

képgaléria

 

Ballagás az óvodában

"Vigyétek magatokkal a szép élményeket, vidámságot, melyben itt éltetek. Vigyétek magatokkal a szorgalmat, amellyel az iskolában sok-sok piros pontot gyűjthettek. Vigyétek magatokkal a figyelmet, a szófogadást, amellyel mindig örömet szerezhettek. Vigyétek magatokkal a szeretetet, amellyel boldogabbá válik az élet körülöttetek."

Egy képzeletbeli kis táblácskával kezetekbe indítunk útnak benneteket, a hosszú útjaitok során bárkivel találkoztok, mindenki tudja, hogy: „Tanulni sokat a gyermektől lehet, mert mindig a mosolyt tanítja neked. Tiszta lelke nem bánt, nem kér, csak arra vágyik, hogy vele legyél. Elfogad – mindegy, ki vagy – nem irigy, bármit neked ad.Várja, hogy játssz, tanítsd és szeresd, hogy az élet iskolájába vezesd."

Isten áldása kísérje utatokat, további sikeres életet kívánunk. Viszont látásra gyerekek!

dscn3617.jpgdscn3598.jpg

képgaléria

 

 

Népviselet napja az óvodában

„Pörögjön a szoknya, járjon mindenki lába..”

2015-ben egy új kezdeményezés indult a sok világnap között: "Legyen a népviseletnek is egy napja!" Sokan csatlakoztak, ehhez a kezdeményezéshez közöttük a mi óvodánk is. Szebbnél szebb viseletek kerültek elő, rendkívül kreatívan kombinációk jelentek meg a modern ruhákkal. Volt, aki teljes népviseletben érkezett vagy népviselet egy darabját (szoknya, mellény, blúz/ing vagy csak egy pántlika.) vette fel, mai ruhával kombinálva. Így jöttek az óvodába gyermekek, felnőttek. Ezt a napot koronázta meg óvodásaink népi játéka, ezután következett Paluch Norbert és Valkár Csenge fergeteges tánca, majd az általuk vezetett táncház. 

Legyünk büszkék értékeinkre!

dscn8206.jpg

képgaléria

Nyílt nap az óvodában

2018. 04. 11-én, szerdán,  nyílt napot tartottunk óvodánkban. Ez a délelőtt a játékról szólt, hiszen a játék az óvodás gyermekek legfontosabb közege. A szülők bepillantást nyerhettek, óvodapedagógusaink segítségével, óvodánk nevelési programjába, láthatták a katolikus hit közvetítését a gyermekek felé, gyermekeikkel együtt részt vehettek egy játékos délelőttön. Megismerkedhettek az óvó nénikkel, daduska nénikkel, a gyerekek pedig leendő társaikkal. Reméljük az érdeklődők pozitív élménnyel távoztak, szeptembertől szeretettel várunk mindenkit a katolikus óvodánkban.

Idén szülői visszajelzést is kaptunk a nyílt napról:

„Szeretnénk megköszönni a tegnapi napot, a betekintési lehetőséget a csoportjaitokba, Olyan kiváló óvó nénikkel találkoztunk, akik maximális odafigyeléssel, empátiával, nagyszerű ötletekkel rendelkeznek és végzik munkájukat. Ehhez szívből gratulálok, és jó egészséget kívánok további munkátokhoz!”

dscn8023.jpg

képgaléria

Felnőtt keresztút Benczúrfalván

A nagyböjti időszak alatt az óvoda dolgozói imádsággal, lelki, ráhangolódással készültek  a húsvétra. Március 30-án, Gajzinger Márta, óvodapedagógus szervezésében keresztúton vettünk részt Benczúrfalván. Sajnos az időjárás nem kedvezett számunka, ezért a benczúri templomban került sor, az állomásokon keresztül, Jézus útjának megjelenítésére. Ezzel a lelki készülődéssel kezdtünk meg a húsvéti ünnepeket.

dscn4810.jpg

képgaléria

Keresztút az óvoda udvarán

„Isten örök Gondviselése kezdettől fogva kigondolta, hogy ezt a keresztet, amely most annyira nyomja válladat, saját Szívéből értékes ajándékként neked adja. Mielőtt elküldte volna, mindentudó szemével megszemlélte, isteni értelmével átgondolta, bölcs igazságosságával megvizsgálta, szerető irgalmával átmelegítette.” 

Nagycsoportos óvodásainkkal az óvoda udvarán végigjártuk a keresztút állomásait. A kis zarándokok a végigelmélkedett út után közös énekléssel és imádsággal még közelebb érezhették magukat Jézushoz.

dscn4692.jpg 

képgaléria

Szakmai napot tartottunk

Sikeres szakmai napot tartottunk óvodánkban 2018.03.13-án, melyet a budapesti Katolikus Pedagógiai Intézet /KAPI/ felkérésére szerveztünk és hirdettünk meg az ország katolikus óvodái óvodapedagógusainak. Az érdeklődést a jelentkezők és résztvevők száma is mutatja, hiszen 24 vettek részt az általunk nyújtott szakmai programon. A budapesti Katolikus Pedagógiai Intézet képviseletében Grolyóné Szabó Éva hangsúlyozta, hogy az intézményeknek mindig nagy erőpróba egy ilyen nap megszervezése, de szakmai segítség a pedagógusok számára, hiszen sok tapasztalatot gyűjthetnek egymástól, és megvitathatják a nevelési nehézségeket, megoszthatják örömeiket, sikereiket.  

img_0159.jpg

A „Barangolás Szécsényben, Palóc Peti útján” címmel, szűkebb hazánk, szülőföldünk megismerése, Szécsény nevezetességeinek, a helyi hagyományok, tárgyi kultúránk, értékeink bemutatása volt a célunk.  Ahol születtünk és élünk, amire büszkék vagyunk. 

A tematikus hét megvalósítása során, ismeretszerző, élménynyújtó intézménylátogatásokon vettünk részt, amikor sok – sok érdekességet, emléket, történetet, szokást hallottak, láttak gyermekeink, amelyekre alapoztuk a tevékenységeket. Köszönjük a lehetőséget Smelkó István múzeumpedagógusnak, Jászberényi Pál gyűjtőnek, Garamvölgyi Andreának a Szécsényi Közművelődési Nonprofit Kft. ügyvezetőjének, Kardos Csongor testvérnek, lelki atyánknak, hogy lehetőséget biztosítottak az intézmények látogatására. Előadásukkal, történeteikkel felkeltették a gyermekek érdeklődését a múlt, a letűnt kor, a zene, és a hit iránt.  A szakmai megbeszélésen a kolléganők köszönetüket fejezték ki, hogy itt lehettek, elmondták élményeiket, kérdeztek, egy – egy momentumot kiemelve.

img_0200.jpg

Büszkén mondhatjuk, hogy egyöntetű véleményként fogalmazódott meg, hogy sajnálhatják, akik ma nem voltak a szécsényi Bárkányi óvodában.

A napot színesítették meghívott előadóink, Smelkó István múzeumpedagógus, aki interaktív előadást tartott a múzeumpedagógiáról és a múzeumban szervezhető lehetőségekről. Galcsik Zsolt, Nógrád megyei levéltáros Szécsény történetéről beszélt, mutatott be képeket. Előadását érdekes mondákkal fűszerezte, tette érdekesebbé. Sok új ismerettel, nem hallott történettel lettünk gazdagabbak.

img_0225.jpg

A délutáni órákban, a program zárásaként bejártuk óvodánkat. Megmutattuk, amire büszkék vagyunk.

Minden pedagógusnak nagy segítség egy – egy szakmai nap, hiszen ötleteket gyűjtünk, véleményeket cserélünk, betekintünk más, sokszor nehéz körülmények között működő intézmények életébe.  Reményeink szerint vendégeink is megtöltötték tarisznyájukat olyan információkkal, ötletekkel, amelyeket mindennapi munkájukban jól használhatnak, a gyermekek életében kamatoztatni tudják. 

Isten áldása kísérje közös munkánkat, hogy legyen kitartásunk a „reánk bízott gyermekeinket” nevelni, tudásunkat átadni!” 

képgaléria

Támogatói lista - 19. Morzsabál

img_9848.jpg

képgaléria

Egészséghét az óvodában

Az egészséghét keretén belül célunk volt, az egészséges életmód, az egészség megőrzés szokásainak a kialakítása a gyermekek körében. Az egészséges táplálkozásra való figyelem felhívás, a rendszeres gyümölcs – és zöldségfogyasztás fontosságának a kiemelése.

Programjaink között szerepelt az Egészségház meglátogatása, azon belül is a fogorvosi rendelővel való ismerkedés, a fogorvos munkájának a megtekintése. A hét folyamán a gyermekeinkkel az egészséges életmódról, a gyümölcsök, zöldségek, vitaminok fontosságáról, a mozgásról beszélgettünk. Gyümölcssalátát, zöldségsalátát készítettünk, csupa egészséges ételt kóstoltunk, vetélkedőket során, óvodás gyermekekkel különböző játékos feladatokat oldottunk meg, ezzel bizonyítva, rátermettségüket, tudásukat, ügyességüket. Csütörtökön került sor a Balázs áldásra is, melynek kapcsán Csongor testvér beszélt nekünk Szent Balázsról, a balázsolásról, majd megáldott bennünket. Közös teázással, nyugtató és lazító zenék hallgatásával, mandalák színezésével teremtettük meg a testi és lelki harmóniánkat.

Azt gondolom, a hét valamennyi programja, tanulságos és feledhetetlen élményt nyújtott mindannyiunk számára.

Csábiné Ocsovai Rita

dscn7634.jpg

képgaléria

Farsang

2018. január 23-án, ismét a vidámságé volt a főszerep. Farsangi mulatságunk alkalmából minden csoport ügyességi játékokkal, mondókázással, énekléssel és sok-sok táncolással töltötte a délelőttöt. 

dscn7596.jpg

képgaléria

 

Házszentelés 

2018. január 09-én Jób testvér megszentelte gyermekeinket, az óvoda dolgozóit, csoportszobáink minden sarkát és az óvoda épületét. Elűztünk minden rossz gondolatot és cselekedet és pozitívan indultunk neki a 2018-as évünknek. 

dscn7446.jpg

képgaléria

 

 

Szent Ambrus Ünnepe

Szent Ambrusnak, a méhészek védőszentjének ünnepét tartotta 2017. december 10-én, vasárnap Szécsényben a Palóctáj Méhészegyesület. Ezen a napon szentelte fel dr. Beér Miklós püspök Szent Ambrus szobrát a mézlovagok jelenlétében. Ezt követően a Forgách kastélyban az óvodások kis műsorral kedveskedtek a rendezvény vendégeinek. Népi játékkal, verssel, énekkel színesítették az ünnepséget a gyerekek. A Palóctáj Mézlovagrend jóvoltából minden jelen lévő gyermek „mézes” ajándékban részesült: mézet és méhviaszgyertyát kapott. Ezen kívül óvodánk minden csoportja négy üveg mézzel lett gazdagabb, ami lehetővé teszi majd a mézfogyasztás népszerűsítését a gyerekek között.

Köszönjük a Mézlovagrendnek, hogy részt vehettünk ezen a szép ünnepen!

25323801_1228621180615276_1500995128_n.jpg  25323884_1228621123948615_608602067_n.jpg

Karácsony a Bárkányi óvodában

„Ég a gyertya ég,

el ne aludjék,

szíveinkből a szeretet

ki ne aludjék.”

Karácsonyi ünnepségünkre az idén a Nyuszi és a Süni csoport készült műsorral. Egy kedves, karácsonyi családi jelenetet láthattunk, melyet a Hópihék tánca színesített, majd a négy gyertya története elevenedett meg. Az ünnepség végén a Szécsény – ÉRT – ékes alapítvány ajándékát Stayer László Polgármester Úr adta át, a Szülői Szervezet nevében Bagolyné Kolosi Ágnes kedveskedett gyermekeinknek.  Köszönjük szépen! Miután minden gyermek megcsodálta a karácsonyfát, a saját csoportban újabb ajándékok és szépen terített asztalok várták az ünneplőket.

Köszönjük vendégeinknek és a szereplő gyermekek szüleinek, hogy elfogadták meghívásunkat és együtt ünnepeltek velünk.

karacsony-ovi-2017.jpg

képgaléria

Óvodánk közössége nevében kívánok minden családnak áldott, békés karácsonyi ünnepeket, és sikerekben, egészségben gazdag boldog újévet!

Smelkó Istvánné

intézményegység vezető

 

Luca napi kotyolás

A népi játékos gyermekekkel, felelevenítettük a hagyományokat, népszokásokat. Luca napján meglátogattuk az Időseket, körbejártuk az óvodai csoportokat és az Iskolába is ellátogattunk. Luca napi mondókákat tanultunk, dalokat énekeltünk, jókívánságokat kántáltunk, szalmát szórva bő termést és jóságszaporulatot ígértünk kisebb ajándékokért cserébe (…és átkot, ha nem kaptunk volna ajándékot).

dscn7303.jpg

képgaléria

Mikulás

Gyermekeink nagy örömére az idén is ellátogatott hozzánk a Mikulás, még egy kis havat is hozott. Puttonyában minden jóval, alma, dió, mogyoróval. Krampuszait nem hozta magával, mert hallotta, hogy ide csak is jó gyerekek járnak.

dscn4229.jpg

képgaléria

Szentcsaládjárás

A szentcsaládjárás a 20. század elejéről származó katolikus szokás: a hívek minden nap más házhoz vittek egy a szent családot ábrázoló képet, majd imákat mondtak, és kisebb szertartásokat mutattak be.  Óvodás gyermekeinkkel közösen elkészítettük a szálláskereső Szent Családot ábrázoló képét, amit egy hétig lát vendégül egy-egy csoport. Előtte mindennap gyertyát gyújtunk, imádkozunk és énekelünk a gyerekekkel felelevenítve a régi népszokást. A hét elteltével énekkel és égő gyertyával átvisszük a soron következő csoportba, ahol örömmel és tisztelettel fogadják a szállást kereső Szent Családot. Mire mindenkihez eljut a kép, kellően felkészítjük a lelkünket a kis Jézus születésére.

kepek-mikulas-495.jpg

képgaléria

Őszi koncert

Szokásunkhoz híven az évszakok zárásaként óvodánkban minden évszak zárásaként évszakkoncertet rendezünk. Az adott évszakra jellemző hangulatot teremtve nagycsoportos gyermekeinkkel közösen idézzük fel a tanult, dalok versek segítségével, az ősszel átélt élményeket, ismereteket. Nem történt ez másképpen a mai napon sem, Éva néni és a zeneovisok közreműködésével.

dscn4188.jpg

képgaléria

Mézes reggeli

Európai mézes reggelit tartottunk az óvodában a mai napon Várszögi Balázs szervezésében. Gyermekeink nagy örömére, a szécsényi méhészek mézadományai által, minden óvodás gyermek mézes finomságban részesült. Köszönjük az adományokat, bízunk benne, hogy ez a kezdeményezés hagyományt teremt intézményünkben.

dscn7208.jpg

képgaléria

Erzsébet nap 

Minden évben, Szent Erzsébet napjához közeledve a csoportokban beszélgettünk az orvosok, betegeket ápolók felelősségteljes munkájáról, a segítségadás módjairól, arról, hogy kicsiként hogyan tudunk másoknak segíteni, örömet szerezni. Eljátszottuk az Erzsébet életéből ismertté vált Rózsa-csodát, jócselekedeteket gyűjtöttünk, királynőset játszottunk. Próbáltuk azt hangsúlyozni, hogy királynőként is lehet méltóságteljesen, másokat segítve élni. Az adományozást, örömszerzést a csoportok egymás között élhették át, mikor egymást meglátogatva, egy kis meglepetéssel, aprósággal leptük meg az általunk véletlenül választott csoportot, akik viszonzásul, vendégül látták az ajándékozókat, vendégségbe érkezőket. A gyerekek ily módon is átérezhették, hogy milyen adni, és azt is, milyen kapni. A hét zárásaként elsétáltunk Szent Erzsébet szobrához, jelképesen egy szál rózsát helyeztünk el lábai előtt, és mécsest gyújtottunk emléke, tettei előtt tisztelegve.

„Némelykor nekünk is földre kell hajolnunk és megalázkodnunk, hogy utána bizalommal és örömmel emelkedhessünk fel.” /Szent Erzsébet/

dscn4129.jpg

képgaléria

 

Idősek otthonában jártunk

dscn7176.jpg

képgaléria

Márton nap az óvodában

A héten minden tevékenységünk kapcsolódott a Márton naphoz, gyermekeinknek a fejlettségüknek megfelelő differenciált élmény és tapasztalásszerzési lehetőségeket biztosítottunk. Oláh Gergely és családja jóvoltából élőben néztünk, etettünk libát, morzsoltuk a kukoricát. Kipróbáltuk a libatollal való írást, ami bizony nem is olyan könnyű feladat. Rendeztünk tollfújó versenyt, lámpásokat készítettünk, amelyekkel végigvonultunk az óvodán. Énekelve, mondókázva biztattunk mindenkit a finom libalakoma elfogyasztására.

dscn4003.jpg

képgaléria

Szüreti az óvodában

A szüretre való ráhangolódás gyanánt, az előző hetekben minden csoport részt vett az őszi betakarításban, szüretelésben, ahol közelebbről is megfigyelhették, megkóstolhatták az ősz kincseit, megtapasztalhatták a földeken folyó őszi munkálatokat. A gyerekekkel közösen fel is használtuk a begyűjtött kincseket: készítettünk gyümölcssalátát, mustot, kompótot főztünk, aszaltunk, kukoricát morzsoltunk, barkácsoltunk belőlük.

A mai napon a szüret zárásaként már reggelről mulatozott mindenki a saját csoportjában, majd 10 órakor a tornateremben a Paramisi társulat „Én elmentem a vásárba” című interaktív műsorát tekinthették meg. Ezután a nagycsoportosainkkal ellátogattunk a templomba, ahol hálát adtunk a bő terményért, majd Csongor testvér megáldotta azokat. A gyermekek a mai napon nem csak vitaminokkal, hanem élményekkel is gazdagodhattak.

dscn3902.jpg

képgaléria

Állatok világnapja

Az Állatok Világnapját 1931 óta ünnepeljük. Ezen napon az állati lét minden formája ünnepelt. A világ minden táján számos templomban az október negyedikéhez legközelebb eső vasárnapon megáldják az állatokat. Azért október negyedikét választották ennek a jeles napnak, mert ez Assisi Szent Ferenc, az állatok és a természet pártfogójának is az ünnepnapja.

Az óvodában úgy készültünk erre a napra, hogy állatokkal kapcsolatos dalos játékokat, mondókákat, találós kérdéseket és meséket ismertettünk meg a gyerekekkel. Az állatok szeretetét nem lehet könyvekből megtanulni, tanítani. Az élménynyújtás, tapasztalatszerzés, tevékenykedés a legjobb módszer arra, hogy az óvodás gyermekek az állatokkal közeli kapcsolatba kerüljenek, ezáltal kialakuljon bennük a szeretet, gondoskodás, védelem érzése. A mai napot úgy tettük, ezen felül még emlékezetesebbé, hogy egy interaktív mesét nézhettek meg a gyermekek. A "Nyuszi Gyuszi a rettentő nyúl" című előadáson gyermekeink megtapasztalhatták, hogy erősnek, magabiztosnak kell lennünk és kitartással elérhetjük céljainkat.

 

dscn7101.jpg

képgaléria

 

Mihály napi vásár

A hagyományokhoz híven immár ötödik éve. Nagy volt a jövés-menés péntek délelőtt a Páter Bárkányi János Katolikus Óvoda udvarán. Mihály napi vásárra készültek a gyerekek és felnőttek. Volt itt minden, mi szem – szájnak ingere: házi lekvár, sütemények, cukorkák, mézeskalács, karkötő, hűtő mágnes, ajtódísz, könyvjelző, felsorolni sem lehet, mennyi színes érdekesség. “Minden áru elfogyott, csak a jókedv nem kopott!” A sok mosolygós gyerekarc látványa jelezte számunkra, hogy továbbra is meg kell őriznünk a Mihály napi vásár hagyományát óvodánkban. Hálásan köszönjük mindenkinek, aki részvételével, vásárlásával és jótékonyságával hozzájárult a vásár sikeréhez, célunk megvalósításához! 

img_20170929_112512.jpg

képgaléria

Ovinyitogató

Nyári szünet után, újra kezdődött nevelési évünk és augusztus 31-én,  tárt kapukkal fogadtuk a már óvodás, és újonnan érkező gyermekeket. Hangulatos, interaktív meseelőadás után minden gyermek boldogan vehette birtokába csoportját, önfeledten játszhatott és ismerkedhetett csoporttársakkal, nevelőikkel. Reméljük, hogy ez a nap elérte célját,  és leendő óvodásaink bátran és mosolyogva kezdik el óvodás éveiket. 

dscn6711.jpg

képgaléria