Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Óvoda

Kedves Szülők!

Kérünk, minden szülőt, hogy az adott időpontban vigye el gyermeke ruháit, ágyneműit az óvodából!

03.16-án – hétfőn 10.00-15.00 között, süni, tücsök csoport, az óvodai főbejáratnál, az őzike és a halacska csoport a hátsó, lift melletti bejáratnál veheti át gyermeke ruháit!

06.17-én – kedden 8.00-15.00 között, a maci csoport az óvodai főbejáratnál, a nyuszi és a méhecske csoport a hátsó, lift melletti bejáratnál veheti át gyermeke ruháit!

Akadályoztatása esetén jelezze a csoportban dolgozó pedagógusoknak, hogy melyik időpontban tud bejönni!

Étkezés:

Aki a gyermekétkeztetést szeretné igénybe venni az ügyeleti időszak alatt, kérjük, hogy jelezze előző nap 13.00-ig, a 06-30-779-60-98-as telefonszámon, vagy az ovibolcsi@freemail.hu emailcímen! Csak azok kérhetik, akik előzőleg az óvodának lejelentették! Az ebédet, saját ételhordójába viheti el az iskola konyhájából!

 

ovodai-hirdetmeny-2020.03.15..png

Farsang az óvodában

2020. február 19-én, ismét a vidámságé volt a főszerep. Farsangi mulatságunk alkalmából minden csoport ügyességi játékokkal, mondókázással, énekléssel és sok-sok táncolással töltötte a délelőttöt. 

img_0794.jpg

képgaléria

21. Morzsabál

84311184_187603709151082_5757064804548214784_n.jpg

támogatói lista 2020.pdf

Köszönjük szépen mindenkinek a részvételt és a támogatást, jövőre találkozunk!

 

 

Kedves Szülők!

 

Kérjük, hogy adójuk 1% - val támogassák alapítványunkat!

 

Adószámunk: 18636244-1-12

Kedvezményezett:

„ Szécsényi Óvodásokért ” Alapítvány

plakat.jpg

Karácsony az óvodában

Az év egyik legszebb ünnepe a Karácsony, a Megváltó születésének ünnepe. Az öröm, a békesség, a szeretet, ünnepe, amikor végre együtt a család, együtt lehetünk szeretteinkkel. Karácsonyi ünnepségünkre műsorral az őzike és a nyuszi csoport gyermekei kedveskedtek. Mellyel mindenkinek Áldott Békés Ünnepeket kívántunk. A műsor végén minden csoport megcsodálhatta az ünneplőbe öltöztetett karácsonyfánkat.

img_0238.jpg

képgaléria

Luca nap az óvodában

Dicsértessék az Úr Jézus Krisztus! Szabad-e bejönni Lucázni?

A népi játékos gyermekekkel, felelevenítettük a hagyományokat, népszokásokat. Luca napján fehér lepedőbe burkolózva, meglátogattuk a Betániába lakó időseket és a  nővéreket, a Ferences Kolostorba is Lucáztunk, aztán körbejártuk az óvodai csoportokat és a Bárkányi Katolikus Iskolába is ellátogattunk. Luca napi mondókákat tanultunk, dalokat énekeltünk, jókívánságokat kántáltunk, szalmát szórva bő termést és jóságszaporulatot ígértünk kisebb ajándékokért cserébe (…és átkot, ha nem kaptunk volna ajándékot).

img_0114.jpg

képgaléria

Nálunk járt a MIKULÁS!

img_1406.jpg

képgaléria

Koronás Cukorovi

Örömmel tájékoztatjuk a kedves szülőket, hogy a Koronás Cukorovi játékon, óvodánk

50.000 Ft értékű utalványt nyert.

Az utalvány és a Szécsényi Óvodásokért Alapítvány segítségével 7db Kit Cat járművet vásároltunk.

Kit car - kék

Ezúton is nagyon szépen köszönjük minden szülőnek a lelkes gyűjtőmunkáját, aki részt vett a játékban és hozzásegítette óvodánkat a nyereményhez!

 

Szent Erzsébet 

„ Kicsiny kis fényemmel világítani fogok!”

Szép szokásként ezen a napon ellátogattunk a Ferences Betánia Idősek Otthonában. A nyuszi és a tücsök csoport nagycsoportos gyermekeivel kerestük fel az időseket, és a nővéreket. A két csoport olyan műsorral készült, melyben a lassan elmúló ősz énekei, dalos játékai jelentek meg, összefűzve, mint egy-egy virágcsokor. A „Kicsiny kis fényemmel” és az „Add a kezed” kezdetű énekekkel pedig katolikus keresztény identitásunkat is megmutattuk. 

Nem érkeztünk üres kézzel, egy kis édességgel gazdagítottuk a báli asztalokat, hiszen a gyermekek szerint is fontosak az ilyen finomságok egy ünnep megtartásához. Nagy örömükre ők sem maradtak ki a sütizésből. Valamint készítettünk egy Szíverősítő-Szívnyugtató gondolatok befőttet, amiben kis szívekre üzeneteket írtam, a másik oldalát pedig a gyermekek díszítették ki.

Remélem, hogy sokáig emlegetnek minket a bentlakók és a nővérek egyaránt! Mert mi a gyermekekkel biztosan sokat fogunk gondolni rájuk!

img_6156.jpg

képgaléria

Szent Márton nap

Óvodaközösségünk fontosnak tartja, hogy az óvodánkba járó gyermekek is megismerhessék Szent Márton példa értékű életét, cselekedeteit, hiszen életpéldája ma, a szegénységgel szembesülő világban aktuálisabb, mint valaha. Ez alkalomból lámpásokat készítettünk, libás meséket, mondókákat, dalokat gyakoroltunk, sokféle libás képet, alkotást készítettünk a gyermekekkel közösen. 

Természetesen a lámpásfelvonulás és a libalakoma sem maradhatott el a mai programból, hiszen aki ezen a napon libát nem eszik, egész évben éhezik!

img_6096.jpg

képgaléria

Terményáldás 

A hét utolsó napján terményünnepet rendeztünk. A délelőtt folyamán a gyermekek által hozott zöldségekből, gyümölcsökből tálat készítettünk. Tízórai után a maci csoportos óvó nénik az Alma című interaktív mesejátékkal kedveskedtek a gyermekeknek. A műsor után a csoportokba visszatérve elfogyaszthatták a gyermekek a gyümölcsöket, majd a kosárba készített termésekkel, zöldségekkel a templomba indultunk, ahol Csongor testvér megáldotta az oltár elé helyezett kosarakat. A gyermekek imával, énekkel adtak hálát Istennek a bő termésért. Azt gondolom, hogy maradandó élményekkel, sok ismerettel gazdagodtak óvodás gyermekeink és méltón ünnepeltük meg ezt a népszokást.

img_6014.jpg

képgaléria

Vándorkereszt 

A katolikus óvodák között körbejár egy kereszt, amely Szent Ferenchez kötődik. Ezt a keresztet minden évben egy óvoda őrzi és különös szeretettel és figyelemmel veszi körül. Majd a szentkúti óvodás zarándoklaton átadja egy újabb óvoda közösségének, és így mindenkihez eljutva hirdeti az Isten felénk forduló szeretetét. A feltámadás örömét ez a kereszt jól mutatja, mert nem a szenvedő Krisztust ábrázolja, hanem a feltámadott és dicsőséges Jézust. Mivel ez a kereszt újonnan készített, ezért nálunk történt meg a szentelése. Őszi színekkel díszített helyet készítettünk a keresztnek. A tornateremben énekelve vártuk Csongor testvért, hogy megszentelje. Erre a jeles alkalomra az igazgató úr is eljött közénk, hogy velünk ünnepeljen. Csongor testvér beszélt a kereszt eredeti történetéről, majd együtt imádkozva és énekelve csodáltuk meg a szép, új keresztet és tettük az előkészített, ünnepi helyére. Aki ebben az évben megfordul az óvodánkban, megcsodálhatja, mi pedig nagy tisztelettel vesszünk körül, amíg májusban tovább nem adjuk.

img_5877.jpg

képgaléria

Mihály napi vásár

Évek óta hagyomány óvodánkban a Mihály napi vásár. Csoportjaink a vásár előtti napokban ismerkedtek Szent Mihály életével, a régi vásárok hangulatával, szokásaival. Ezt a vásári hangulatot idéztük meg óvodánkban szeptember 27 – én, pénteken. Süni csoportos kisdobosaink minden csoportban kidobolták, hogy ”az óvodánk udvarán vásár rendeztetik.” De mielőtt a portékákat megtekintettük volna, a Paramisi Társulattól láthattunk egy színvonalas műsort “Én elmentem a vásárba…” címmel. Nagyon jó hangulatot teremtettek, nagyszerű élmény volt kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Ezután kezdődhetett a vásári forgatag. A sokszínű, összegyűlt portéka készítésében és árusításában kreatív, lelkes szülők is aktívan részt vettek. A vásárban mindenki megtalálhatta a neki tetsző vásárfiát. A legtöbb árunk elkelt, a bevételt, a népi ruhák pótlására, kiegészítésére fordítjuk.                                                                                                                                          Hálásan köszönjük mindenkinek, aki részvételével, vásárlásával és jótékonyságával hozzájárult a vásár sikeréhez, jó hangulatához, célunk megvalósításához! 

img_5597.jpg

képgaléria

felvett-gyermekek.jpg

felvett-gyermekek1.jpg

Óvodások búcsúzása és ballagás

Az ünnepek nélkülözhetetlenek életünkben. Lelki életünket erősítik, élményt jelentenek, gondolatok megfogalmazására ösztönöznek, érzelmek szabadulnak fel. A ballagás napja, a gyermekek óvodai életének egyik legmeghatóbb pillanata.

Nem is olyan régen volt, amikor ezek a gyermekek anyához és apához bújva jöttek, félve lépték át az óvoda kapuját. Aztán egyre bátrabban lettek, megismerkedtek felnőttekkel, társakkal. Játszhattak reggeltől estig, de közben rengeteget tanultak, újabbnál újabb ismeretek birtokába jutottak. Önállóbbak, okosabbak és huncutabbak lettek.

Életük első búcsúzása előtt elérkezett, a csodás mesevilág most véget ér, menniük kell. Az iskola kapuja már nyitva áll, hívogatva néz feléjük, s a tanító nénik tárt karokkal várják őket. Elszálltak a gyermekévek, a mesék helyébe a tanulás lép, egy új világot, a betűk, számok rejtelmes világát fedezhetik majd fel.

Kívánunk nekik erre az útra nagyon sok sikert, nagyon jó tanulást, szüleiknek sok-sok örömet és kitartást. Legyen az utatok vidám, élményekben gazdag. Kérjük a jó Isten áldását minden lépésetekre.

"Van egy érzés a világon,- úgy hívják, hogy szeretet.

Ami nélkül boldogulni, szépen élni nem lehet.

Nem számít a mennyisége, - pénzben nem is mérhető,

s bárhol élnél a világban, mindenhol elérhető..."

 

img_4584.jpg

képgaléria

 

Gyermeknap az óvodában

05.23-án tartottuk meg a gyermeknapunkat. A szülők lelkesen készültek, nagyon sokan felajánlották a segítségüket, de sajnos a rossz idő miatt, a tervezett programok közül kizárólag az ugrálóvár lehetőségét tudtuk biztosítani a gyermekek számára az óvoda tornatermében. Minden csoport ugrálhatott a Mosolybirodalom Alapítvány által felajánlott ugrálóvárban. A szülői szervezet kedveskedett pufival és üdítővel, amelyet volt, akik el is fogyasztottak rögtön, volt, akik hazavitték délután magukkal. Mártonné Bárány Katalin ismét készített minden óvodásnak trombitát, a rendőrségtől kapott lufit vihetett haza minden gyermek. Reméljük, hogy a rossz idő ellenére a mindenkinek tetszett ez a nap!

img_4372.jpg

képgaléria

Pünkösdi királyválasztás

Elérkezett a pünkösdi királyválasztás ideje is. Összegyűltek a legények, hogy egymás között megmérkőzzenek. Erőt, kitartást igénylő feladatok vártak a fiúkra. A lányok is kiálltak a kapuba, hogy lássák melyik legény a legerősebb, legügyesebb és szurkoltak nekik. Csillogott is a szemük a leányoknak hiszen a pünkösdi király választ maga mellé királylányt.

Az első ballagó csoport pünkösdi királya Varga Noel (maci csoport) lett és Horváth Fannit (őzike csoport) választotta magának pünkösdi királylánynak. A második csoportban Strehó Péter (méhecske csoport) kapta meg a nemesi címet és hölgyének Rigó Boglárkát (nyuszi csoport) választotta.

img_4095.jpg

képgaléria

Tavasz koncert

img_3790.jpg

képgaléria

Majális

Május elseje jeles nap a néphagyományban. A májusfa ( májfa, hajnalfa, jakabfa vagy megint más néven  jakabág) állításának ünnepe,  bár néhol  pünkösd napján  állítottak májusfát.

E napnak virradójára az ifjak a hajadonok ablaka előtt, lehetőleg észrevétlenül zöld fát állítottak fel. A májusfák kivágása, szállítása hajnali feldíszítése a legénybanda közös, bizalmas feladata volt– igazi csapatmunka.

Így tettünk mi is. Smelkó István múzeumpedagógus nagycsoportos fiúknak kis humorral tűzdelve elmondta a Májusfa állítás hagyományát, majd közösen gyerekek segítségével, színes szalagokkal feldíszítették az óvoda májusfáját, a lányok nagy örömére. Meg is köszönték a fiúk kedvességét, dalokkal, tánccal, egy kis édes falatkákkal. A fánkat óvoda kapujához rögzítve mindenki megcsodálhatta, gyermekeink lelkesen mutatták szüleiknek.

img_3746.jpg

képgaléria

Föld napja

Az ünnepet megelőző napokban beszélgettünk a Földről (bolygó, levegő, fény, víz stb.), a Földünk védelméről, a környezetszennyezésről, és arról hogyan óvhatjuk meg bolygónkat. Folyamatosan szépítettük óvodánk előkertjeit. Virágokat ültettünk,  minden csoport saját virágládát helyezett az óvoda ablakpárkányára, amit közösen gondozunk majd.

„Fogadj örökbe egy virágos ládát” mondatunkkal, arra ösztönöztük óvodás gyermekeinket, hogy felelősséget érezzenek arra, hogy mindig gondozzák, locsolják, óvják, az általuk ültetetett virágokat, növényeket. Az arra járók érdeklődéssel figyelték a dolgos kis művészeket, s reméljük munkájuk igazi üzenete is eljut sok-sok felnőtt szívéhez „FÖLDÜNK VÉDELME, JÖVŐNK VÉDELME!”

dscn3623.jpg

képgaléria

Népviseletek napja

Idén már negyedik alkalommal csatlakoztunk az „Egy nap népviseletben” elnevezésű kezdeményezéshez. Célunk az óvodában, hogy hirdessük és éltessük a néphagyományt. Megmutassuk, hogy büszkék vagyunk arra, hogy van népviseletünk és hordjuk is azt. Fontosnak tartjuk, hogy már óvodáskorban megismerkedjenek a népi hagyományokkal, népszokásokkal, népi játékokkal, népi zenével, - nyitottak és fogékonyak legyenek irántuk, s mindezt játékosan a gyermekek életkorához mérten. 

Rendkívül kreatív kombinációk jelentek meg a modern ruhákkal. Volt, aki teljes népviseletben érkezett, vagy a viselet egy darabját (pörgős szoknya, mellény, kopogós cipő, blúz/ing vagy csak egy pántlika) vette fel a mai ruhával kombinálva. A nagycsoportos óvodásaink népi játékkal készültek erre a napra, Máté és Dorka „Mezőségi táncot” mutattak be, majd táncház zárta a délelőttöt. A mai nap folyamán sokféle népviseletet láttunk: Rimóc, Varsány, Mezőség, a táncos lábú kisgyermekek az „ovis népi ruhákat” viselték. 

                                                      Legyünk büszkék értékeinkre!

img_3665.jpg

képgaléria

Nyílt nap a Bárkányi Katolikus Óvodában

Intézményünkben már hagyomány, az óvodába jelentkezés, óvodaválasztás előtt minden év áprilisában, hogy kitárjuk kapunkat és szeretettel várjuk a jövő óvodásait és szüleiket, hogy bepillanthassanak óvodánk életébe. Érkeztek is szép sorban, szép számban ki félénken, ki bátrabban, de mindenki nagy érdeklődéssel és kíváncsisággal! A szülők megismerhették csoportjainkat, ott dolgozó pedagógusainkat, dajka néniket, részesei lehettek egy kis időre óvodai életünknek. A gyermekeknek a délelőtt folyamán többféle tevékenységet kínáltunk, /pl. gyurmázás, ragasztás, rajzolás, színezés, éneklés, udvari játék,/ és természetesen minden játékeszközt kipróbálhattak.

Volt, aki azonnal a játékok, gyerekek közé vetette magát, de volt, aki biztos távolságból figyelte a „nagyokat”.

A szülők is ismerkedtek az óvoda napirendjével, a csoportok szokásrendszerével, a dolgozókkal, s reméljük megnyugtató választ kaptak kérdéseikre, esetleges aggodalmukra. Láthatták, tapasztalhatták, milyen módszereket és milyen megoldásokat alkalmaznak egy-egy helyzetre, hogyan lehet ennyi féle korosztályt átölelő munkában, nevelésben mindig mosolygósnak, kedvesnek, toleránsnak lenni.  Sok-sok tapasztalatokat gyűjthettek!

Gyorsan eltelt a délelőtt a játékkal, ismerkedéssel és volt ki mosolyogva, volt ki fáradtan, álmosan, de a szeptemberi viszontlátás örömével a szívükben, búcsúztunk el.

img_3418.jpg

képgaléria

A víz világnapja

"Se ízed nincs, se színed, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy.”     /Antoine de Saint Exupéry/

A Víz Világnapját megelőzően egész hetünket áthatva, beszélgettünk a víz jelentőségéről, élettani hatásáról, védelmének fontosságáról. Könyveket, képeket fürkészve csodáltuk meg a Földön előforduló vizeket, azok élővilágát. Meséinket, verseinket, dalainkat, dalos játékainkat a vízhez kapcsolódó tartalommal terveztük. Mind a hét csoportban változatos, érdekes tevékenységeket biztosítottunk e hét folyamán is. Parafa dugóból tutajokat barkácsoltunk, amit vízben úsztattunk. A vízi világról képeket festettünk, ragasztottunk, a víz erejével, a vízben oldódó és nem oldódó anyagokkal kísérleteztünk. A gyermekeken megjelenő kék szín szimbolizálta e nap jelentőségét, a víz fontosságát.

Ezzel a jeles nappal az volt a célunk, hogy a gyermekek életkoruknak megfelelően minél több tapasztalatot szerezzenek a vízzel kapcsolatban. 

Mi, óvodások egyszerű cselekedetekkel is jobbá és fenntarthatóbbá változtathatjuk a körülöttünk lévő világot! Sokszor elég, ha csak odafigyelünk!

img_3247.jpg

 

beiratkozas.jpg

jelentkezési adatlap 2019.doc

 

2019.03.28.-szulonek-lenni.jpg

nyilt-nap-2019.jpg

Március 15.

Óvodánkban is megünnepeltük a Nemzeti Ünnepünket.

20190314_113717.jpg

képgaléria

20. Jótékonysági Morzsabál

img_1013.jpg

támogatói lista.pdf

 

Farsang - télűzés az óvodában

Óvodánkban évek óta nagy hagyománya van a farsangnak, mely a vízkereszttől hamvazószerdáig ívelő időszak. A telet, a hideget, a sötétséget legyőző örömünnep. Vége a télnek, hamarosan minden új éltre kel.

Hétfőn, a Mosolybirodalom Alapítvány jóvoltából bűvész előadást nézhettünk meg, a gyermekeink élményfotózáson vehettek részt. Szerda reggel óvodásaink izgatottan érkeztek. Sok kreatív, ötletes jelmezt, maskarát láthattunk. Tízórai után elkezdődött a farsangi jelmez felvonulás, bemutatkozás. Pihenésként csemegéztünk, majd együtt játszottunk különböző mulatságos versenyjátékokat. Ezt követően a folyosón tetőfokára hágott a hangulat, hiszen az óvoda apraja-nagyja együtt táncolt, mókázott.

Tartalmas, maradandó élményt nyújtó farsangi mulatságot töltöttünk együtt, melyet gyermekeink mosolygós, vidám arca igazolt.

 img_2406.jpg

képgaléria

Balázsáldás az óvodában

Szent Balázs napján (febr. 3.) két (régebben X, ma Y alakban összekötött) gyertyával adott áldás „torokbetegség és minden más baj” ellen. Balázst Keleten már a 6. században a torokbaj ellen védő szentként tisztelték, s gyertyát ajánlottak föl gyógyulásukért. Nyugaton a 9. századtól tisztelik. A 12. században: tűntek föl a torokbaj ellen védő áldó könyörgések. Magyarországon a 16. századtól ismerjük a gyertyaáldást és a balázsáldás könyörgését.

Február 5-én, Csongor testvér is eljött hozzánk, elhozta a két gyertyát és áldást adott minden gyermeknek és felnőttnek, hogy senki ne legyen beteg sem most, sem a jövőben. 

img_2346.jpg

képgaléria

Karácsony az óvodában

„Azon a csendes éjszakán…..”

Karácsony, maga a megvalósult és beteljesedett csoda, Jézus születésének napja, a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe.                          

Az ünnepi műsorunk fő epizódja ezért a Betlehemi történések eljátszása felelevenítése volt, a pásztorok, három királyok látogatásának felidézésével, s az angyalok örömtáncának eljárásával, nagycsoportos, középsős gyerekeink közreműködésével. Ők már megértették, átélhették a karácsonyi csodát. Reméljük, mindenkihez eljut e szent ünnep üzenete. 

 „Ő az ég és föld királya, siessetek mind hozzája!”

Áldott, Békés, Boldog Karácsonyt kívánunk mindenkinek!

img_1568.jpg

képgaléria

Luca nap

Óvodánkban hagyománya van a Luca-napi népszokások felelevenítésének. A Luca-napi kotyolásnak, ahol tréfás rigmusokat kántálva járjuk végig az óvodát a népi táncos gyermekekkel. Már a folyosón rákezdik… Luca, Luca kitty-kotty, kitty-kotty, Galagonya kettő, nekem is van kettő. Ezen a napon meglátogattuk az idősek otthona lakóit is és előadtuk Luca napi műsorunkat, illetve az óvoda minden csoportjába és az első osztályosokhoz is ellátogattunk.

img_1534.jpg

képgaléria

Mikulás

December 06-án ellátogatott hozzánk a mikulás. A gyermekek természetesen megígérték neki, hogy jók lesznek és szót fogadnak a jövőben. A Mikulás minden gyermeknek egységes csomagot adott, aztán amikor elköszönt tőlük, meglepve látták a kis óvódások, hogy ez idő alatt, az előzőleg kitisztított kis csizmájukba mindenki trombitát és szaloncukrot kapott. Köszönjük a szülői szervezetnek, hogy gazdagabbá tették az óvodás gyermekeknek ezt az örömteli napot.

img_1369.jpg

képgaléria

Szentcsaládjárás

Óvodánkban ismét felelevenítjük a szentcsaládjárás népszokást, hogy adventi készületünket és figyelmünket teljesen a megszületendő Isten Fia felé fordítsuk. Saját készítésű képpel járjuk be óvodánkat, hogy a Szent Családnak szállást keressünk. Minden csoportban énekkel és egy kis imával fogadják a képet, jelképesen szállást adva és befogadva Őket. A Szent Család példája nyomán szeretnénk, ha családjainkban újra otthonra találna a csendes, befelé forduló, örömmel teli várakozás ideje. Egy hétig van egy csoportban a kép, aztán énekelve átviszik a gyerekek a következő csoportba, hogy ott is felhívja a figyelmet az ünnep közeledtére. A csoportokban sokféle egyéb tevékenységekkel, beszélgetésekkel, énekekkel és versekkel készülnek a gyermekek az ünnepre. A tettekben megnyilvánuló szeretet, fontos része nevelésünknek, ezért a gyerekek jócselekedeteket, fogadalmakat gyűjtenek és tartanak, hogy ők is tevékeny részesei legyenek az ünnepvárásnak.

img_1287.jpg

képgaléria

Erzsébet nap

„Beteg voltam és meglátogattatok” Mt. 25, 36

A nyuszi csoport Erzsébet napon, november 19-én ellátogatott a Ferences Betánia Idősek Otthonába. Látogatásuk célja elsősorban az örömszerzés volt. Szeretnénk, ha gyermekeink számára természetes dolog lenne a karitatív cselekedetek bármelyik formája: a beteglátogatás, adakozás, segítségnyújtás, mások elfogadása. Ezek megmutatása, gyakorlása kiemelt feladatunk. Hagyományainkhoz híven óvodánk közössége továbbra is, több alkalommal, más-más csoporttal meglátogatja az időseket és egy kis vidámságot és sok-sok szeretetet visz magával. Példával és a lehetőségek biztosításával mutatjuk meg, hogy mi egy keresztény ember feladata a világban.

img_1209.jpg

képgaléria

Mézes reggeli

A Palóctáj Méhész és Környezetvédő egyesület vezetőségének kezdeményezte, hogy Nógrád megye minden településén 2018. november 16-án (pénteken) minden gyermek kapjon mézes reggelit. Ehhez programhoz, óvodánk örömmel csatlakozott.

Várszögi Balázs szervezésében és segítségével ezen a délelőtt kisfilm segítségével a gyermekek megismerkedhettek méhek dolgos életével, majd és a Szécsényi méhészek Oravecz László, Ocsovai János Virág Krisztián, Antal József, Müller Róbert, Cseri Richárd Várszögi Balázs jóvoltából mézes kenyeret ehettünk és mézet kóstolgathattunk.

Egy jó nap, csodás kezdeményezés, köszönjük, hogy részesei lehettünk.

img_1088.jpg

képgaléria

Márton nap 

Hagyományainkhoz híven idén is megemlékeztünk Szent Mártonról. Az ünnepet megelőző héten megismerkedhettünk Szent Márton életével, a libákhoz kapcsolódó legendájával.

Ízelítőt kaphattak gyermekeink a régi korok hagyományairól, mint a kukoricamorzsolás, valamint a tollfosztás. Sok élményszerzési lehetőséget biztosítva törekedtünk arra, hogy a gyerekek minél több tapasztalatot szerezhessenek.

Rendeztünk tollfújó versenyt, készítettünk libás képeket, lámpásokat, gyakoroltunk libás énekeket, mondókákat, verseket. A hét végén természetesen nem maradhatott el a közös éneklés, a lámpás felvonulás és a libanapi lakoma sem.

dscn8678.jpg

képgaléria

 

Szüreti mulatság, terményáldás

Nevelőmunkánk fontos részei az ünnepek sajátos hangulata, a hozzákötődő hagyományok, szokások felelevenítése, megélése. Minden ilyen alkalmat előkészület előz meg, amikor a gyerekek kíváncsiságára építve változatos tevékenységet biztosítunk. Ez a tevékenység, készülődés, tervezgetés teszi az ünnepeket, jeles napokat izgalmassá, örömtelivé amit tevékenyen együtt élünk át. Az előkészületek egész héten át folytak a csoportszobákban. Erre a napra az óvoda is szüreti hangulatba öltözött, a kisbíró kidobolta, hogy szüreti mulatságra hívta az óvoda apraja nagyját.

Csongor testvért felkértük, hogy terményeinket, őszi kincseinket megáldja, hogy jövőre is bő termésünk legyen. Majd következett a szüreti körtánc, aztán a mulatság a csoportokban folytatódott.

Élményekben gazdag, tartalmas volt ez a közös délelőtt, és ahogy régebben vidámsággal töltötte meg a szőlőhegyeket és az emberek szívét  a szüreti mulatság,  ez a mi óvodánkban is megvalósult látva a gyerekek pedagógusok tekintetét.

img_0581.jpg

képgaléria

Magyarok Nagyasszonya 

Október 8-án, Magyarok Nagyasszonya ünnepén elsétáltunk az új szoborhoz, mely Szűz Máriát ábrázolja, karján a kis Jézussal, kinek oltalmába Szent István király ajánlotta egész országunkat, a magyar népet. A Nyuszi csoportos gyerekekkel elimádkoztuk az Üdvözlégy Mária kezdetű imát, majd megcsodáltuk az alkotást, különös figyelmet szenteltünk országunk jelképeinek: a Szent Koronának, az országalmának és a jogarnak.

"Kegyes szemeiddel tekintsd meg népedet, segéld meg áldásra magyar nemzetedet. Magyarországról, édes hazánkról, ne felejtkezzél el szegény magyarokról!"

43406031_312220199568863_791390987493572608_n.jpg

Állatok világnapja a Bárkányi Óvodában

Az Állatok világnapját október 4-én ünnepeljük. Felhívja a figyelmet a vadon élő és a házi kedvenc állatainkra, az emberek és az állatok együttélésének szabályaira. Az Állatok világnapja egész évre azt üzeni, hogy éljünk harmóniában a minket körülvevő élőlényekkel és a természettel. 

A rendalapító Assisi Szent Ferenc a legenda szerint nemcsak értette az állatok nyelvét, hanem beszélgetett is velük, s már a 13. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen. Természetesen az óvodánkban is megemlékezünk erről a napról, kétféle programmal is készültünk: Reggeli után élvezhettük a Léghajó Színház színvonalas, szórakoztató  interaktív előadását Csizmás Kandúr címmel.

Ezt követően szerveztünk állatsimogatót az óvoda udvarára. Megkértük a szülőket, hozzák be a család kis kedvenceit, ha lehetőségük engedi. Megfigyelhettünk kisbárányt, kecskét, nyuszikat, teknőcöket, gerléket, kiscsibéket, cicákat, kutyusokat.

Ezúton is köszönjük támogatásukat:

  • Kovács Gábor (Nyuszi csoport)
  • Lennerné Zöllei Zsuzsanna (Méhecske csoport)
  • Klincsok Jánosné, Zsombori Tímea Zsuzsanna (Halacska csoport)
  • Rácz Attila, Oláh Róbert (Tücsök csoport)
  • Percze Anita, Tácsik Szilárd (Maci csoport)
  • Petrovics Gáborné, Béres Mária, Sándor Éva (Süni csoport)
  • Balázsné Szőke Anikó, Knyazoviczki László, Lázár Bálint (Őzike csoport)

Bízunk benne, hogy a mai programmal egy újabb tartalmas, hasznos élménnyel lehettek gazdagabbak gyermekeink.

img_0403.jpg

képgaléria

Mihály nap az óvodában

A katolikus hagyomány szerint Szent Mihály (Mihály arkangyal) egyike a 7 főangyalnak, ő a mennyei hadak nagy vezére és győztes harcosa. Jelképe hatalmas kardja, mellyel legyőz minden gonoszt, akaratereje hatalmas, Isten iránti hűsége megingathatatlan. A néphagyomány szerint Szent Mihály ott van a haldoklók mellett, segít itt hagyni a földi világot, átkíséri lelket a túlvilágra. 

Szent Mihály napján sok helyen tartottak vásárt. Ilyenkor szerezték be az emberek a téli holmit. Országszerte emlékezetesek voltak a Szentmihályi vásárok. 

Az előző évekhez hasonlóan az idén is megrendeztük óvodánkban a Mihály napi vásárt. Ezzel a programmal is szeretnénk a mindennapi óvodai életünket gazdagabbá, színesebbé tenni.  Célul tűztük ki, hogy a vásár bevételét csoportszobáink díszleteinek bővítésére, rendezvényekhez dekorációs anyagok beszerzésére fordítjuk.

A sokszínű, összegyűlt portéka készítésében és árusításában a szülők is aktívan részt vettek. A vásárt az Őzike csoport gyermekei kikiáltóival nyitották meg, majd Paluch Norbert táncosainak színvonalas műsora szórakoztatta az egybegyűlteket.

Ezután közös tánccal indultunk a vásári forgatagba: „Én elmentem a vásárba félpénzzel…”, ahol mindenki megtalálhatta a neki tetsző vásárfiát.

A mai délelőttöt  a sok élménytől  kellemesen elfáradva zárhattuk.  Külön köszönetet érdemelnek azok a közreműködő szülők, akik segítettek, tevékenyen részt vettek a Mihály-napi vásár lebonyolításában.
Bízunk abban, hogy rendezvényünkkel felejthetetlen élményt tudtunk szerezni óvodásainknak és szüleiknek, valamint a következő években is lesz igény és lehetőség a megrendezésére.

img_0215.jpg

képgaléria

Kedves Szülők!

VÁLTOZÁS A DIÉTÁS ÉTKEZTETÉSSEL KAPCSOLATBAN!

A főzőkonyha 2018.szeptember 3-tól csak azoknak a gyerekeknek tud diétás étkezést biztosítani, akik szakorvos által kiállított érvényes igazolással rendelkeznek, és ezeket az igazolásokat legkésőbb a fent megjelölt nap, reggel 8-ig a Főzőkonyhára le is adják! (az emelt családi pótlékról szóló igazolás, vagy a gyerekorvos által kiállított ajánlás nem felel meg az előírásoknak)

Az erre vonatkozó jogszabály:

37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet: 

9. Diétás étkeztetés 15. § (1)5 5 A 43/2014. (VIII. 19.) EMMI rendelet 10. § c) szerint módosított szöveggel lép hatályba. A fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményben, személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátást, gyermekvédelmi szakellátást, illetve szociális szakosított ellátást nyújtó intézményben, valamint a nevelési-oktatási intézményben minden, szakorvos által igazolt diétás étkezést igénylő személy számára az állapotának megfelelő diétás étrendet kell biztosítani a (2)-(5) bekezdésben, valamint a 16. § (5) és (6) bekezdésében foglaltak betartásával.

Kérjük a kedves szülőket, hogy akinek szükséges, pótolja a szakorvosi igazolást!

 

2018-19-es nevelési évre felvett gyermekek névsora.pdf

TE DEUM

A 2017-18-as nevelési évünket 2018.06.08-án, 15.30 órai kezdettel, ünnepi Szentmisénk koronázta meg, ahol az óvoda apraja és nagyja, szülők és hozzátartozók közösen adtunk hálát a jó Istennek. Csongor testvér kedves történettel példázta a gyermekeknek Isten szeretetét, s közösen kértük áldást az elkövetkezendő időszakra is. Öröm volt látni és átélni, hogy gyermekekkel volt tele templomunk. 

dscn3776.jpg

képgaléria

 

Ballagás az óvodában

"Vigyétek magatokkal a szép élményeket, vidámságot, melyben itt éltetek. Vigyétek magatokkal a szorgalmat, amellyel az iskolában sok-sok piros pontot gyűjthettek. Vigyétek magatokkal a figyelmet, a szófogadást, amellyel mindig örömet szerezhettek. Vigyétek magatokkal a szeretetet, amellyel boldogabbá válik az élet körülöttetek."

Egy képzeletbeli kis táblácskával kezetekbe indítunk útnak benneteket, a hosszú útjaitok során bárkivel találkoztok, mindenki tudja, hogy: „Tanulni sokat a gyermektől lehet, mert mindig a mosolyt tanítja neked. Tiszta lelke nem bánt, nem kér, csak arra vágyik, hogy vele legyél. Elfogad – mindegy, ki vagy – nem irigy, bármit neked ad.Várja, hogy játssz, tanítsd és szeresd, hogy az élet iskolájába vezesd."

Isten áldása kísérje utatokat, további sikeres életet kívánunk. Viszont látásra gyerekek!

dscn3617.jpgdscn3598.jpg

képgaléria

 

 

Népviselet napja az óvodában

„Pörögjön a szoknya, járjon mindenki lába..”

2015-ben egy új kezdeményezés indult a sok világnap között: "Legyen a népviseletnek is egy napja!" Sokan csatlakoztak, ehhez a kezdeményezéshez közöttük a mi óvodánk is. Szebbnél szebb viseletek kerültek elő, rendkívül kreatívan kombinációk jelentek meg a modern ruhákkal. Volt, aki teljes népviseletben érkezett vagy népviselet egy darabját (szoknya, mellény, blúz/ing vagy csak egy pántlika.) vette fel, mai ruhával kombinálva. Így jöttek az óvodába gyermekek, felnőttek. Ezt a napot koronázta meg óvodásaink népi játéka, ezután következett Paluch Norbert és Valkár Csenge fergeteges tánca, majd az általuk vezetett táncház. 

Legyünk büszkék értékeinkre!

dscn8206.jpg

képgaléria

Nyílt nap az óvodában

2018. 04. 11-én, szerdán,  nyílt napot tartottunk óvodánkban. Ez a délelőtt a játékról szólt, hiszen a játék az óvodás gyermekek legfontosabb közege. A szülők bepillantást nyerhettek, óvodapedagógusaink segítségével, óvodánk nevelési programjába, láthatták a katolikus hit közvetítését a gyermekek felé, gyermekeikkel együtt részt vehettek egy játékos délelőttön. Megismerkedhettek az óvó nénikkel, daduska nénikkel, a gyerekek pedig leendő társaikkal. Reméljük az érdeklődők pozitív élménnyel távoztak, szeptembertől szeretettel várunk mindenkit a katolikus óvodánkban.

Idén szülői visszajelzést is kaptunk a nyílt napról:

„Szeretnénk megköszönni a tegnapi napot, a betekintési lehetőséget a csoportjaitokba, Olyan kiváló óvó nénikkel találkoztunk, akik maximális odafigyeléssel, empátiával, nagyszerű ötletekkel rendelkeznek és végzik munkájukat. Ehhez szívből gratulálok, és jó egészséget kívánok további munkátokhoz!”

dscn8023.jpg

képgaléria

Felnőtt keresztút Benczúrfalván

A nagyböjti időszak alatt az óvoda dolgozói imádsággal, lelki, ráhangolódással készültek  a húsvétra. Március 30-án, Gajzinger Márta, óvodapedagógus szervezésében keresztúton vettünk részt Benczúrfalván. Sajnos az időjárás nem kedvezett számunka, ezért a benczúri templomban került sor, az állomásokon keresztül, Jézus útjának megjelenítésére. Ezzel a lelki készülődéssel kezdtünk meg a húsvéti ünnepeket.

dscn4810.jpg

képgaléria

Keresztút az óvoda udvarán

„Isten örök Gondviselése kezdettől fogva kigondolta, hogy ezt a keresztet, amely most annyira nyomja válladat, saját Szívéből értékes ajándékként neked adja. Mielőtt elküldte volna, mindentudó szemével megszemlélte, isteni értelmével átgondolta, bölcs igazságosságával megvizsgálta, szerető irgalmával átmelegítette.” 

Nagycsoportos óvodásainkkal az óvoda udvarán végigjártuk a keresztút állomásait. A kis zarándokok a végigelmélkedett út után közös énekléssel és imádsággal még közelebb érezhették magukat Jézushoz.

dscn4692.jpg 

képgaléria

Szakmai napot tartottunk

Sikeres szakmai napot tartottunk óvodánkban 2018.03.13-án, melyet a budapesti Katolikus Pedagógiai Intézet /KAPI/ felkérésére szerveztünk és hirdettünk meg az ország katolikus óvodái óvodapedagógusainak. Az érdeklődést a jelentkezők és résztvevők száma is mutatja, hiszen 24 vettek részt az általunk nyújtott szakmai programon. A budapesti Katolikus Pedagógiai Intézet képviseletében Grolyóné Szabó Éva hangsúlyozta, hogy az intézményeknek mindig nagy erőpróba egy ilyen nap megszervezése, de szakmai segítség a pedagógusok számára, hiszen sok tapasztalatot gyűjthetnek egymástól, és megvitathatják a nevelési nehézségeket, megoszthatják örömeiket, sikereiket.  

img_0159.jpg

A „Barangolás Szécsényben, Palóc Peti útján” címmel, szűkebb hazánk, szülőföldünk megismerése, Szécsény nevezetességeinek, a helyi hagyományok, tárgyi kultúránk, értékeink bemutatása volt a célunk.  Ahol születtünk és élünk, amire büszkék vagyunk. 

A tematikus hét megvalósítása során, ismeretszerző, élménynyújtó intézménylátogatásokon vettünk részt, amikor sok – sok érdekességet, emléket, történetet, szokást hallottak, láttak gyermekeink, amelyekre alapoztuk a tevékenységeket. Köszönjük a lehetőséget Smelkó István múzeumpedagógusnak, Jászberényi Pál gyűjtőnek, Garamvölgyi Andreának a Szécsényi Közművelődési Nonprofit Kft. ügyvezetőjének, Kardos Csongor testvérnek, lelki atyánknak, hogy lehetőséget biztosítottak az intézmények látogatására. Előadásukkal, történeteikkel felkeltették a gyermekek érdeklődését a múlt, a letűnt kor, a zene, és a hit iránt.  A szakmai megbeszélésen a kolléganők köszönetüket fejezték ki, hogy itt lehettek, elmondták élményeiket, kérdeztek, egy – egy momentumot kiemelve.

img_0200.jpg

Büszkén mondhatjuk, hogy egyöntetű véleményként fogalmazódott meg, hogy sajnálhatják, akik ma nem voltak a szécsényi Bárkányi óvodában.

A napot színesítették meghívott előadóink, Smelkó István múzeumpedagógus, aki interaktív előadást tartott a múzeumpedagógiáról és a múzeumban szervezhető lehetőségekről. Galcsik Zsolt, Nógrád megyei levéltáros Szécsény történetéről beszélt, mutatott be képeket. Előadását érdekes mondákkal fűszerezte, tette érdekesebbé. Sok új ismerettel, nem hallott történettel lettünk gazdagabbak.

img_0225.jpg

A délutáni órákban, a program zárásaként bejártuk óvodánkat. Megmutattuk, amire büszkék vagyunk.

Minden pedagógusnak nagy segítség egy – egy szakmai nap, hiszen ötleteket gyűjtünk, véleményeket cserélünk, betekintünk más, sokszor nehéz körülmények között működő intézmények életébe.  Reményeink szerint vendégeink is megtöltötték tarisznyájukat olyan információkkal, ötletekkel, amelyeket mindennapi munkájukban jól használhatnak, a gyermekek életében kamatoztatni tudják. 

Isten áldása kísérje közös munkánkat, hogy legyen kitartásunk a „reánk bízott gyermekeinket” nevelni, tudásunkat átadni!” 

képgaléria

Támogatói lista - 19. Morzsabál

img_9848.jpg

képgaléria

Egészséghét az óvodában

Az egészséghét keretén belül célunk volt, az egészséges életmód, az egészség megőrzés szokásainak a kialakítása a gyermekek körében. Az egészséges táplálkozásra való figyelem felhívás, a rendszeres gyümölcs – és zöldségfogyasztás fontosságának a kiemelése.

Programjaink között szerepelt az Egészségház meglátogatása, azon belül is a fogorvosi rendelővel való ismerkedés, a fogorvos munkájának a megtekintése. A hét folyamán a gyermekeinkkel az egészséges életmódról, a gyümölcsök, zöldségek, vitaminok fontosságáról, a mozgásról beszélgettünk. Gyümölcssalátát, zöldségsalátát készítettünk, csupa egészséges ételt kóstoltunk, vetélkedőket során, óvodás gyermekekkel különböző játékos feladatokat oldottunk meg, ezzel bizonyítva, rátermettségüket, tudásukat, ügyességüket. Csütörtökön került sor a Balázs áldásra is, melynek kapcsán Csongor testvér beszélt nekünk Szent Balázsról, a balázsolásról, majd megáldott bennünket. Közös teázással, nyugtató és lazító zenék hallgatásával, mandalák színezésével teremtettük meg a testi és lelki harmóniánkat.

Azt gondolom, a hét valamennyi programja, tanulságos és feledhetetlen élményt nyújtott mindannyiunk számára.

Csábiné Ocsovai Rita

dscn7634.jpg

képgaléria

Farsang

2018. január 23-án, ismét a vidámságé volt a főszerep. Farsangi mulatságunk alkalmából minden csoport ügyességi játékokkal, mondókázással, énekléssel és sok-sok táncolással töltötte a délelőttöt. 

dscn7596.jpg

képgaléria

 

Házszentelés 

2018. január 09-én Jób testvér megszentelte gyermekeinket, az óvoda dolgozóit, csoportszobáink minden sarkát és az óvoda épületét. Elűztünk minden rossz gondolatot és cselekedet és pozitívan indultunk neki a 2018-as évünknek. 

dscn7446.jpg

képgaléria

 

 

Szent Ambrus Ünnepe

Szent Ambrusnak, a méhészek védőszentjének ünnepét tartotta 2017. december 10-én, vasárnap Szécsényben a Palóctáj Méhészegyesület. Ezen a napon szentelte fel dr. Beér Miklós püspök Szent Ambrus szobrát a mézlovagok jelenlétében. Ezt követően a Forgách kastélyban az óvodások kis műsorral kedveskedtek a rendezvény vendégeinek. Népi játékkal, verssel, énekkel színesítették az ünnepséget a gyerekek. A Palóctáj Mézlovagrend jóvoltából minden jelen lévő gyermek „mézes” ajándékban részesült: mézet és méhviaszgyertyát kapott. Ezen kívül óvodánk minden csoportja négy üveg mézzel lett gazdagabb, ami lehetővé teszi majd a mézfogyasztás népszerűsítését a gyerekek között.

Köszönjük a Mézlovagrendnek, hogy részt vehettünk ezen a szép ünnepen!

25323801_1228621180615276_1500995128_n.jpg  25323884_1228621123948615_608602067_n.jpg

Karácsony a Bárkányi óvodában

„Ég a gyertya ég,

el ne aludjék,

szíveinkből a szeretet

ki ne aludjék.”

Karácsonyi ünnepségünkre az idén a Nyuszi és a Süni csoport készült műsorral. Egy kedves, karácsonyi családi jelenetet láthattunk, melyet a Hópihék tánca színesített, majd a négy gyertya története elevenedett meg. Az ünnepség végén a Szécsény – ÉRT – ékes alapítvány ajándékát Stayer László Polgármester Úr adta át, a Szülői Szervezet nevében Bagolyné Kolosi Ágnes kedveskedett gyermekeinknek.  Köszönjük szépen! Miután minden gyermek megcsodálta a karácsonyfát, a saját csoportban újabb ajándékok és szépen terített asztalok várták az ünneplőket.

Köszönjük vendégeinknek és a szereplő gyermekek szüleinek, hogy elfogadták meghívásunkat és együtt ünnepeltek velünk.

karacsony-ovi-2017.jpg

képgaléria

Óvodánk közössége nevében kívánok minden családnak áldott, békés karácsonyi ünnepeket, és sikerekben, egészségben gazdag boldog újévet!

Smelkó Istvánné

intézményegység vezető

 

Luca napi kotyolás

A népi játékos gyermekekkel, felelevenítettük a hagyományokat, népszokásokat. Luca napján meglátogattuk az Időseket, körbejártuk az óvodai csoportokat és az Iskolába is ellátogattunk. Luca napi mondókákat tanultunk, dalokat énekeltünk, jókívánságokat kántáltunk, szalmát szórva bő termést és jóságszaporulatot ígértünk kisebb ajándékokért cserébe (…és átkot, ha nem kaptunk volna ajándékot).

dscn7303.jpg

képgaléria

Mikulás

Gyermekeink nagy örömére az idén is ellátogatott hozzánk a Mikulás, még egy kis havat is hozott. Puttonyában minden jóval, alma, dió, mogyoróval. Krampuszait nem hozta magával, mert hallotta, hogy ide csak is jó gyerekek járnak.

dscn4229.jpg

képgaléria

Szentcsaládjárás

A szentcsaládjárás a 20. század elejéről származó katolikus szokás: a hívek minden nap más házhoz vittek egy a szent családot ábrázoló képet, majd imákat mondtak, és kisebb szertartásokat mutattak be.  Óvodás gyermekeinkkel közösen elkészítettük a szálláskereső Szent Családot ábrázoló képét, amit egy hétig lát vendégül egy-egy csoport. Előtte mindennap gyertyát gyújtunk, imádkozunk és énekelünk a gyerekekkel felelevenítve a régi népszokást. A hét elteltével énekkel és égő gyertyával átvisszük a soron következő csoportba, ahol örömmel és tisztelettel fogadják a szállást kereső Szent Családot. Mire mindenkihez eljut a kép, kellően felkészítjük a lelkünket a kis Jézus születésére.

kepek-mikulas-495.jpg

képgaléria

Őszi koncert

Szokásunkhoz híven az évszakok zárásaként óvodánkban minden évszak zárásaként évszakkoncertet rendezünk. Az adott évszakra jellemző hangulatot teremtve nagycsoportos gyermekeinkkel közösen idézzük fel a tanult, dalok versek segítségével, az ősszel átélt élményeket, ismereteket. Nem történt ez másképpen a mai napon sem, Éva néni és a zeneovisok közreműködésével.

dscn4188.jpg

képgaléria

Mézes reggeli

Európai mézes reggelit tartottunk az óvodában a mai napon Várszögi Balázs szervezésében. Gyermekeink nagy örömére, a szécsényi méhészek mézadományai által, minden óvodás gyermek mézes finomságban részesült. Köszönjük az adományokat, bízunk benne, hogy ez a kezdeményezés hagyományt teremt intézményünkben.

dscn7208.jpg

képgaléria

Erzsébet nap 

Minden évben, Szent Erzsébet napjához közeledve a csoportokban beszélgettünk az orvosok, betegeket ápolók felelősségteljes munkájáról, a segítségadás módjairól, arról, hogy kicsiként hogyan tudunk másoknak segíteni, örömet szerezni. Eljátszottuk az Erzsébet életéből ismertté vált Rózsa-csodát, jócselekedeteket gyűjtöttünk, királynőset játszottunk. Próbáltuk azt hangsúlyozni, hogy királynőként is lehet méltóságteljesen, másokat segítve élni. Az adományozást, örömszerzést a csoportok egymás között élhették át, mikor egymást meglátogatva, egy kis meglepetéssel, aprósággal leptük meg az általunk véletlenül választott csoportot, akik viszonzásul, vendégül látták az ajándékozókat, vendégségbe érkezőket. A gyerekek ily módon is átérezhették, hogy milyen adni, és azt is, milyen kapni. A hét zárásaként elsétáltunk Szent Erzsébet szobrához, jelképesen egy szál rózsát helyeztünk el lábai előtt, és mécsest gyújtottunk emléke, tettei előtt tisztelegve.

„Némelykor nekünk is földre kell hajolnunk és megalázkodnunk, hogy utána bizalommal és örömmel emelkedhessünk fel.” /Szent Erzsébet/

dscn4129.jpg

képgaléria

 

Idősek otthonában jártunk

dscn7176.jpg

képgaléria

Márton nap az óvodában

A héten minden tevékenységünk kapcsolódott a Márton naphoz, gyermekeinknek a fejlettségüknek megfelelő differenciált élmény és tapasztalásszerzési lehetőségeket biztosítottunk. Oláh Gergely és családja jóvoltából élőben néztünk, etettünk libát, morzsoltuk a kukoricát. Kipróbáltuk a libatollal való írást, ami bizony nem is olyan könnyű feladat. Rendeztünk tollfújó versenyt, lámpásokat készítettünk, amelyekkel végigvonultunk az óvodán. Énekelve, mondókázva biztattunk mindenkit a finom libalakoma elfogyasztására.

dscn4003.jpg

képgaléria

Szüreti az óvodában

A szüretre való ráhangolódás gyanánt, az előző hetekben minden csoport részt vett az őszi betakarításban, szüretelésben, ahol közelebbről is megfigyelhették, megkóstolhatták az ősz kincseit, megtapasztalhatták a földeken folyó őszi munkálatokat. A gyerekekkel közösen fel is használtuk a begyűjtött kincseket: készítettünk gyümölcssalátát, mustot, kompótot főztünk, aszaltunk, kukoricát morzsoltunk, barkácsoltunk belőlük.

A mai napon a szüret zárásaként már reggelről mulatozott mindenki a saját csoportjában, majd 10 órakor a tornateremben a Paramisi társulat „Én elmentem a vásárba” című interaktív műsorát tekinthették meg. Ezután a nagycsoportosainkkal ellátogattunk a templomba, ahol hálát adtunk a bő terményért, majd Csongor testvér megáldotta azokat. A gyermekek a mai napon nem csak vitaminokkal, hanem élményekkel is gazdagodhattak.

dscn3902.jpg

képgaléria

Állatok világnapja

Az Állatok Világnapját 1931 óta ünnepeljük. Ezen napon az állati lét minden formája ünnepelt. A világ minden táján számos templomban az október negyedikéhez legközelebb eső vasárnapon megáldják az állatokat. Azért október negyedikét választották ennek a jeles napnak, mert ez Assisi Szent Ferenc, az állatok és a természet pártfogójának is az ünnepnapja.

Az óvodában úgy készültünk erre a napra, hogy állatokkal kapcsolatos dalos játékokat, mondókákat, találós kérdéseket és meséket ismertettünk meg a gyerekekkel. Az állatok szeretetét nem lehet könyvekből megtanulni, tanítani. Az élménynyújtás, tapasztalatszerzés, tevékenykedés a legjobb módszer arra, hogy az óvodás gyermekek az állatokkal közeli kapcsolatba kerüljenek, ezáltal kialakuljon bennük a szeretet, gondoskodás, védelem érzése. A mai napot úgy tettük, ezen felül még emlékezetesebbé, hogy egy interaktív mesét nézhettek meg a gyermekek. A "Nyuszi Gyuszi a rettentő nyúl" című előadáson gyermekeink megtapasztalhatták, hogy erősnek, magabiztosnak kell lennünk és kitartással elérhetjük céljainkat.

 

dscn7101.jpg

képgaléria

 

Mihály napi vásár

A hagyományokhoz híven immár ötödik éve. Nagy volt a jövés-menés péntek délelőtt a Páter Bárkányi János Katolikus Óvoda udvarán. Mihály napi vásárra készültek a gyerekek és felnőttek. Volt itt minden, mi szem – szájnak ingere: házi lekvár, sütemények, cukorkák, mézeskalács, karkötő, hűtő mágnes, ajtódísz, könyvjelző, felsorolni sem lehet, mennyi színes érdekesség. “Minden áru elfogyott, csak a jókedv nem kopott!” A sok mosolygós gyerekarc látványa jelezte számunkra, hogy továbbra is meg kell őriznünk a Mihály napi vásár hagyományát óvodánkban. Hálásan köszönjük mindenkinek, aki részvételével, vásárlásával és jótékonyságával hozzájárult a vásár sikeréhez, célunk megvalósításához! 

img_20170929_112512.jpg

képgaléria

Ovinyitogató

Nyári szünet után, újra kezdődött nevelési évünk és augusztus 31-én,  tárt kapukkal fogadtuk a már óvodás, és újonnan érkező gyermekeket. Hangulatos, interaktív meseelőadás után minden gyermek boldogan vehette birtokába csoportját, önfeledten játszhatott és ismerkedhetett csoporttársakkal, nevelőikkel. Reméljük, hogy ez a nap elérte célját,  és leendő óvodásaink bátran és mosolyogva kezdik el óvodás éveiket. 

dscn6711.jpg

képgaléria

 

 

2017/2018-as nevelési évre felvett gyermekek névsora

 

Halacska csoport

óvónők: Gajzinger Márta, Rigóné Lehoczki Bernadett

dajka: Kelecsényiné Nagy Marianna

Bolla Vivien

Borik András

Déska Dorián

Laczkó Dorina

Pribelszki Blanka

Szabó Lili

Tajti Bence

Virág Jázmin Zorka

Vizoviczki László

 

Méhecske csoport

óvónők: Velenczeiné Bagi Anikó, Percze Katalin

dajka: Nagy Ottóné

Dobó Gréta

Kiss Lara

Paluch Luca

Szép Sebestyén

Vitányi Borka

 

Nyuszi csoport

óvónők: Horváth Józsefné, Pothoroczki Ágnes

dajka: Tóth Lászlóné

Balla Kitti

Géczi Cseke

Király Kornél

Király Kristóf

Lévai Máté

Puszta Bertalan

Tóth Eliot

Tóth Nándor

Vincze Ádám

 

Őzike csoport

óvónők: Várszöginé Csábi Szibilla, Lazsán Zsófia

dajka: Strehóné Balázs Katalin

Danyi Gréta

Gudics Balázs

Kiss Kornél

Kómár Dávid

Kovács Kristóf

 

Maci csoport

óvónők: Sánta Józsefné, Csábiné Ocsovai Rita

dajka: Szabó Horváth Katalin

Álmosdi Natasa

Bablena Emília

Berki Zoltán

Lászlók Luca

Ozsvárt Bence

Pálmány Máté

Szabó Béla

 

Süni csoport

óvónők: Szvetlik Péterné, Bakay Sándorné

dajka: Makovínyné Kuris Katalin

Kis Boglárka

Kis Virág

Nagy Lara

Pohánka Jázmin

Szita Lilien

Tóth Benedek Sándor

Tóth Maja

Varga Emília

 

Tücsök csoport

óvónők: Burgundiné Sirkó Éva, Záhorszkiné Laczkó Beáta

dajka: Győri Tiborné

Józsa Violetta

Kiss Máté

Kovács Anna

Kuris Márta

Nagy Dorina

Nagy Réka

Percze Panka

Szemúr Álmos János

 

Az első tájékoztató szülői értekezletünket

 2017. augusztus 23-án, szerdán, 16.30-kor tartjuk!

 

 

TE DEUM

A 2016-17-es nevelési évünket 2017.06.09-én, 15.30 órai kezdettel, ünnepi Szentmisénk koronázta meg, ahol az óvoda apraja és nagyja, szülők és hozzátartozók közösen adtunk hálát a jó Istennek. Csongor testvér kedves történettel példázta a gyermekeknek Isten szeretetét, s közösen kértük áldást az elkövetkezendő időszakra is. Öröm volt látni és átélni, hogy gyermekekkel volt tele templomunk. 

dscn3280.jpg

képgaléria

"Jutalomfagyi"

A ballagás utáni napon a Petra fagyizó meghívta az óvodát egy év végi fagyizásra, melynek gyermekeink nagyon örülnek. Ezúton is köszönjük Beke Nikolettának, hogy lehetővé tette ezt gyermekeink számára.

20170610_141337--1-.jpg

képgaléria

 

Ballagás az óvodában

"Vigyétek magatokkal a szép élményeket, vidámságot, melyben itt éltetek. Vigyétek magatokkal a szorgalmat, amellyel az iskolában sok-sok piros pontot gyűjthettek. Vigyétek magatokkal a figyelmet, a szófogadást, amellyel mindig örömet szerezhettek. Vigyétek magatokkal a szeretetet, amellyel boldogabbá válik az élet körülöttetek."

Egy képzeletbeli kis táblácskával kezetekbe indítunk útnak benneteket, a hosszú útjaitok során bárkivel találkoztok, mindenki tudja, hogy: „Tanulni sokat a gyermektől lehet, mert mindig a mosolyt tanítja neked. Tiszta lelke nem bánt, nem kér, csak arra vágyik, hogy vele legyél. Elfogad – mindegy, ki vagy – nem irigy, bármit neked ad.Várja, hogy játssz, tanítsd és szeresd, hogy az élet iskolájába vezesd."

Isten áldása kísérje utatokat, további sikeres életet kívánunk. Viszont látásra gyerekek!

dscn2945.jpg

képgaléria

Gyermeknap az óvodában

Idén, ismét a Mosolybirodalom alapítvány segítségével nyílt lehetőségünk arra, hogy ugráló várat, arcfestést biztosítsunk a gyermekeknek.  Különböző játékokat, állomásokat a szülők és adományok segítségével hoztuk létre. A gyermekek dobozokból várat építhettek, akadálypályát építettünk, ahol ügyességüket próbálhatták ki. Sztréminé Szita Julianna a rendőrség különböző munkaeszközeit mutatta be a gyermekeknek. Önfeledt játékuk közben természetesen falatozhattak, nasizhattak.

Ezúton szeretnénk megköszönni Roik Mátyás apukának, hogy vattacukrot ehetett minden gyermek, Vargáné Tőzsér Mariannának, hogy ropival kínálhattunk mindenkit, a Petra fagyizónak, aki fagylaltozás ajánlott fel gyermekeink részére. Köszönjük a Szécsényi Rendőrkapitányságnak,  hogy szemléltető eszközöket hoztak a gyermekeknek, a bilincs, az ujjlenyomatkészítő idén is nagy sikert aratott. Nem utolsósorban köszönjük a lelkes szülők és az óvoda dolgozóinak a segítségét. Reméljük ismét jól érezték magukat és kellemesen elfáradtak a gyermekek ezen a napon!

dscn3343.jpg

képgaléria

Kirándulás Cserhátszentivánra

Hagyományainkhoz híven a Szécsényi Óvodásokért Alapítvány támogatásának köszönhetően, Cserhátszentivánra kirándultak a nagycsoportosaink az Angyalkert táborba. Ezen a kiránduláson mindig részt vehetnek a gyermekek erdei túrán, ügyességi játékokat játszhatnak, kézműveskedhetnek és nem utolsósorban barátkozhatnak, együtt játszhatnak jövendőbeli iskolatársaikkal.

dscn6131.jpg

képgaléria

A madarak és fák napja

Május 10-én  a madarak és fák napja alkalmából óvodánk környezetét szépítettük a gyermekekkel. Korábban gyűjtöttünk a szülők jóvoltából virágokat, ezeket kiegészítve a mai napon beültettük a növényeket, ezzel szebbé téve az óvodánk utcafrontját és udvarát. Voltak akik virágokat ültettek, voltak akik füvet gyomláltak és voltak, akik az udvart takarították. Ezúton is köszönjük szépen a szülők segítségét, reméljük, hogy elégedettek lesznek az eredménnyel.

dscn6050.jpg

képgaléria

 

Majális az óvodában

Április 28-án, rendhagyó majálist tartottunk óvodánkban. Az időjárás már a föld napja óta nem kedvez a kültéri programjainknak, nem volt ez másképpen ezen a napon sem. A csoportszobákban állítottak "májusfát" a fiúk, a lányok pedig különféle aprósüteményekkel kedveskedtek a szorgos férfinépnek.

dscn5920.jpg 

képgaléria

Népviselet napja az óvodában

Óvodánk nagy örömmel csatlakozott idén is, már második alkalommal az Így tedd rá által meghirdetett „Népviseletek napjához”. Célunk hogy hirdessük és éltessük a néphagyományt, mert fontosnak tartjuk, hogy gyermekeink már óvodáskorban megismerkedjenek a néphagyományokkal, népszokásokkal, népi játékokkal, népi zenével, - nyitottak és fogékonyak legyenek irántuk. Mindezt játékos formában a gyermekek életkorához mérten, érjük el.

Mai nap arra törekedtünk, hogy minden gyermek, felnőtt valahogyan jelenítsék meg a csoportokban ezt. A ruházatukon egy színes pántlika, kalap, pörgős szoknya, kopogós cipő… népi eszközök, képek, könyvek csoportokban.

 

A népi játékos gyerekek egy kis tavaszi játékfüzérrel készültek erre a napra, majd a zeneovisok tavaszi dalokat adtak elő, Piroska néni segítségével közös tánc zárta a délelőttöt.

A mai nap mottója: Legyünk büszkék magyarságunkra, néphagyományainkra. Kürtöljük világgá, kultúránk gazdagságát, értékét. 

dscn5898.jpg

képgaléria

 

Nyílt nap az óvodában

2017. 04. 11-én nyílt napot tartottunk óvodánkban. Ez a délelőtt a játékról szólt, hiszen a játék az óvodás gyermekek legfontosabb közege. A szülők bepillantást nyerhettek, óvodapedagógusaink segítségével, óvodánk nevelési programjába, láthatták a katolikus hit közvetítését a gyermekek felé, gyermekeikkel együtt részt vehettek egy játékos délelőttön. Megismerkedhettek az óvó nénikkel, daduska nénikkel, a gyerekek pedig leendő társaikkal. Reméljük az érdeklődők pozitív élménnyel távoztak, szeptembertől szeretettel várunk mindenkit a katolikus óvodánkban.

dscn3126.jpg

képgaléria

Keresztút az óvoda udvarán

2016-11.27.-042.jpg

képgaléria

 

Nálunk jártak a tanító nénik

Sok szeretettel fogadtuk 2017.04.06-án a tanító néniket, akiknek megmutathatták az óvodás gyermekeink, hogy milyen ügyesek és okosak.

Április 10-én leendő iskolásaink megismerkedhettek az iskolával. Megtapasztalhatták, hogy mennyit fejlődtek, okosodtak volt óvodás társaik.

dscn3091.jpg

képgaléria

 

A víz világnapja

"Mindegy, hogy homokszem, vagy kőszikla, a vízben ugyanúgy elsüllyed." (Oldboy c. Film)

Mint minden évben így most is fontosnak tartottuk, hogy óvodás gyermekeinkkel megemlékezzünk erről a napról. Beszélgettünk a víz és az ember kapcsolatáról, a takarékos vízfelhasználásról, a víz építő – romboló hatásáról, a vízpartok élővilágáról,a környezetünk tisztaságának fontosságáról. Könyveket, képeket nézegettünk, énekeket, verseket tanultunk, mesét mondtunk, kísérleteztünk, dramatikus játékokon keresztül hívtuk fel a gyermekek figyelmét a víz takarékos felhasználására, tisztaságának fontosságára. Óvodánk minden csoportja kis tutajt, hajót, csónakot készített fából, dióhéjból, melyet vízre is bocsátottunk a Szentlélek patak partjánál. A nyuszi csoport palackpostát is készített egy kis üzenettel és a gyermekek nagy örömére, egy balassagyarmati óvodás kislány apukája ezt megtalálta és válaszolt: „Kedves nyuszi csoportos gyerekek. Megtaláltuk palackpostátokat, nagyon aranyosak vagytok. Szépek voltak a kis csónakok is. További​ szép napot nektek. Üdv egy óvodás kislány apukája. Balassagyarmat”

Bízom benne, hogy a gyermekek környezettudatos magatartásának alakításával, formálásával, céltudatos felnőttekké válnak, akik felelősséggel tartoznak környezetük iránt.

dscn2475.jpg

képgaléria

 

 

Nőnap 

A kisfiúk lelkesen készültek erre a napra és meglepték óvodánk kis hölgyeit.

20170308_093546.jpg20170306_101335.jpgdscn3436.jpgdscn3009.jpg

 

 

A farkas és a kecskegida

Március 08-án a Léghajószínház előadásában A farkas és a kecskegida című mesét nézhették meg óvodás gyermekeink. A Léghajószínház előadásai már hagyománnyá váltak óvodánkban, évente két alkalommal látogatnak el hozzánk és kivétel nélkül mindig színvonalas, kedves 40-45 perces zenés műsort adnak az óvodás gyermekeknek. Különösen kedvelik a gyerekek, hogy néhányan közülük részt vehetnek a mese menetében, ezeken mindig nagyon jókat kacagnak. Így volt ez most is, a bátrabbak énekelhettek, táncolhattak a mese szereplőivel. Reméljük, a kölcsönös szimpátia sokáig megmarad az intézmény és a társulat között.

dscn5648.jpg

képgaléria

 

 

16832176_625813174271293_529671454751979815_n.jpg

2017. február 18-án megrendezett jótékonysági Morzsabál támogatói:

támogatói lista 2017.pdf

Egészséghét az óvodában

Az egészséghét megszervezésével, célunk volt, az egészséges életmód, az egészségmegőrzés szokásainak a kialakítása a gyermekek körében.  Az egészséges táplálkozásra való figyelem felhívás, a rendszeres gyümölcs – és zöldségfogyasztás fontosságának a kiemelése.

Programjaink között szerepelt az egészségház meglátogatása,  a védőnők is meglátogatták az óvodánk csoportjait, és megnézték a gyerekek haját és körmeit, beszéltek nekik a helyes tisztálkodás fontosságáról.  A szülők segítsége és támogatása révén, folyamatosan fogyaszthattuk a gyümölcsöket és a zöldségeket. Minden nap a tízórai után, az ovirádióban felcsendült az ovitorna, amelyre a folyosón közösen tornáztunk.  Pénteken a csoportok elindultak a menetlevelükkel, hogy a különböző aktuális színhelyeken bizonyítsák rátermettségüket, tudásukat, ismereteiket az egészségtudatos magatartás, egészségmegőrzés kapcsán. A saját csoportba visszaérkezve, közös teázással, nyugtató és lazító zenék hallgatásával és mandalák színezésével teremtettük meg a testi és lelki harmóniánkat.

dscn3305.jpg

képgaléria

 

Farsangi mulatság

2017. február 02-án, ismét a vidámságé volt a főszerep. Farsangi mulatságunk alkalmából minden csoport ügyességi játékokkal, mondókázással, énekléssel és sok-sok táncolással töltötte a délelőttöt. 

dscn2361.jpg

képgaléria

 

Karácsonyi Ünnepség

A karácsony megünneplése nem csak családi körben lehet bensőséges, hanem az óvodában is.  A telt házas, meghitt hangulatú rendezvényen, a szervező, méhecske csoport, két műsorszámmal kedveskedett az óvodás társaknak, meghívott vendégeknek, szereplő gyermekek szüleinek.

„… ezt a történetet az nagymamámtól hallottam…”- Csendült fel a mese-árnyjáték, Jézus születéséről, ami az óvó nénik előadásában zajlott. A karácsonyi műsor folytatásaként ügyes lábú óvodások néptáncoltak, örültek, vigadtak a kis Jézus születésének.

A fa alatt, a szülői szervezet, Bárkányi Iskola, meglepetése várta a gyermekeket, amit ezúton is szeretnénk megköszönni nekik. 

dscn5013.jpg

képgaléria

Lucázás az óvodában

2016.12.13.-án, néptáncos gyermekeink Luca napi népszokásokat elevenítettek fel.

dscn2289.jpg

képgaléria

Vácon is járt a Mikulás

December 02-án, pénteken délelőtt a Váci Egyházmegye szervezésében nagycsoportos óvodásaink közül 21fővel vettünk részt Mikulás váró ünnepségen. Tibor atya közös imádsággal köszöntött és a Handabanda együttes vidám műsorát hallgattuk meg, majd gyermekeink énekére bekopogtatva, megérkezett hozzánk a Mikulás. Közös éneklés után megajándékozott mindenkit. Élményekben gazdagon és szeretettel teli érkeztünk haza.

vac-mikulas-1.jpg

képgaléria

Szentcsaládjárás

Ebben az évben, óvodánkban is felelevenítjük a szentcsaládjárás népszokást, hogy adventi készületünket és figyelmünket teljesen a megszületendő Isten Fia felé fordítsuk. Saját készítésű képpel járjuk be óvodánkat, hogy a Szent Családnak szállást keressünk. Minden csoportban énekkel és egy kis imával fogadják a képet, jelképesen szállást adva és befogadva Őket. A mindennapi lelki percekben imádkozunk családjainkért, hogy szeretetben, békességben tudjanak élni, közösségünkért, az egységért, a rászorulókért és egyedülállókért. A Szent Család példája nyomán szeretnénk, ha családjainkban újra otthonra találna a csendes, befelé forduló, örömmel teli várakozás ideje. Egy hétig van egy csoportban a kép, aztán énekelve átviszik a gyerekek a következő csoportba, hogy ott is felhívja a figyelmet az ünnep közeledtére. A csoportokban sokféle egyéb tevékenységekkel, beszélgetésekkel, énekekkel és versekkel készülnek a gyermekek az ünnepre. A tettekben megnyilvánuló szeretet, fontos része nevelésünknek, ezért a gyerekek jócselekedeteket, fogadalmakat gyűjtenek és tartanak, hogy ők is tevékeny részesei legyenek az ünnepvárásnak. Természetesen az adventi koszorúk is elkészültek a csoportokban, aminek a segítségével jelezhetjük a meggyújtott gyertyák számával, hogy nemsokára megszületik a mi Megváltónk. 

dscn2894.jpg

képgaléria

Óvodánkba járt a Mikulás

December 06-án a sok jó gyermekhez megérkezett a Mikulás, minden gyermek nagy-nagy örömére.

dscn3045.jpg

képgaléria

Szent Erzsébet

Az ünnep kapcsán, játékidőben, szabadidőben, a különböző tevékenységek során énekeket, énekes játékot, verset, mondókát, történetet, mesét és imádságot ismertettünk meg óvodásainkkal. Kézügyességüket, kreativitásukat, fantáziájukat kihasználva szép dekorációkat, ajándékokat készítettünk az ünnepi alkalomra. Csoportjaink megajándékozták egymást, együtt imádkoztak, énekeltek. Elsétáltunk Szent Erzsébet szobrához is, ahol rózsákat helyeztünk el, mécseseket gyújtottunk. A Nyuszi és Süni csoportba járó gyerekekkel ellátogattunk városunk két idősek otthonába. Süteménnyel, ajándékkal, kis műsorral leptük meg az otthonok lakóit, akik nagyon örültek, meghatódtak. Látogatásunkat ajándékkal köszönték meg. Az óvoda példát ad a családok számára is az ünnep mélyebb, élménydúsabb megélésében, egymás, szegényebb sorsú családok segítésében. A „Csillagösvény” egyesület tevékenységéhez már harmadik éve csatlakozva, jótékonysági adománygyűjtéssel, segítjük munkájukat. Szép számmal gyűlnek az adományok. Köszönjük a szülők és gyermekek önzetlen segítségét, közreműködését!

 

dscn2239.jpg

képgaléria

Szent Márton nap

A 2016-os évet a magyar kormány Szent Márton emlékének nyilvánította Magyarország egyik védőszentjének emlékére és tiszteletére. A Gondviselés különleges megnyilvánulását látjuk abban, hogy Szent Márton jubileumi éve egybeesik a Ferenc pápa által meghirdetett „Irgalmasság Évével”. Óvodaközösségünk fontosnak tartotta, hogy az óvodánkba járó gyermekek is megismerhessék Szent Márton példa értékű életét, cselekedeteit, hiszen életpéldája ma, a szegénységgel szembesülő világban aktuálisabb, mint valaha.  A hét folyamán lámpásokat készítettünk, libás meséket, mondókákat, dalokat gyakoroltunk, sokféle libás képet, alkotást készítettünk a gyermekekkel közösen. A hét lezárásaképpen egy interaktív játékkal igyekeztünk bemutatni Márton püspökké avatásának legendáját, mellyel minden kisgyermeket megmozgattunk. Erre a jeles napra meghívtuk a régiónk katolikus óvodáinak óvodapedagógusait, iskolánk vezetőségét, polgármester urat és az oktatási bizottság elnökét. Mindannyian örömmel elfogadták meghívásunkat és velünk együtt ünnepeltek.

Természetesen a libalakoma sem maradhatott el a mai programból, hiszen aki ezen a napon libát nem eszik, egész évben éhezik!

 

dscn2400.jpg

képgaléria

Terményáldás és szüreti mulatság

Jó szokásunkhoz híven, idén október 18-án rendeztük meg óvodánkban, a szüreti mulatságunkat, templomunkban a terményáldást.

„Figyelem, figyelem közhírré tétetik, a szüreti mulatságunk elkezdődik…”hangzott a kisbíróktól a hangos, dobbal kísért kikiáltó vers, mely mulatságba, táncra hívta óvodánk „apraját és nagyját”. Az ovisok már napokkal az esemény előtt készülődtek: szüreti dalokat, csujjogatókat, terményáldó imát tanultak, szüreti játékokat játszottak. 

A műsort a süni és méhecske csoportos nagyok által előadott, hálát adó szüreti dal nyitotta meg, majd jó hangulatú néptánccal folytattuk. A csoportok a terménykosaraikkal karjukon indultak a templomba, és ezzel kezdetét vette a szüreti felvonulás. A templomban Csongor testvér elmondta, hogy ez az alkalom lehetőség mindannyiunknak, hogy hálát adjunk Istennek teremtett világunk szépségéért, és azért a fáradságos emberi munkáért, amivel a föld terményei asztalra kerülhetnek.

Fáradtan, de annál nagyobb lelkesedéssel tértünk vissza óvodánkba.

                               dscn2646.jpg

képgaléria

Állatok világnapja

Idén is megünnepeltük az állatok világnapját óvodánkban. Október negyedikét azért választották ennek a jeles napnak, mert ez Assisi Szent Ferenc, az állatok és a természet pártfogójának is az ünnepnapja. Ezen a héten a háziállatokkal és a vadon élő állatokkal foglalkoztunk, ami egy nagyon kedvelt téma a gyerekek számára. A mai napon egy különleges állatsimogatót rendeztünk be az Annus tanya jóvoltából. A gyerekek itt helyben ismerkedhettek meg az állatokkal: nyuszi, bagoly, galamb, fürj, kecskék, kutya és póniló várta őket. Ezúton is köszönjük az Annus tanyának, hogy lehetővé tették ezt az élményt a gyermekek számára!

dscn4493.jpg

képgaléria

Mihály napi vásár

Óvodánkban több éve elevenítjük fel ezt a hagyományt. S végre eljött a mi vásárunk napja is! Udvarunkon már kora reggel lázas munka folyt. A kert fokozatosan telt meg a kellékekkel, az üresen várakozó vásári asztalok is egyre díszesebb képüket mutatták. Gyűltek rajtuk a szebbnél - szebb, színesebbnél - színesebb portékák, amit óvodánk dolgozói, szülők és a Bárkányi Katolikus Iskola ügyes kezű diákjai segítségével készültek el. A szülők segítő, lelkes munkáját dicsérte az a sok, ízletes sütemény, finomság, amit a gyerekek nagy örömmel majszoltak el.

A Mihály napi programunk a „kolomposok” hívogató kikiáltójával kezdődött. A nap folytatásaként Szita András bácsi mesemondó, „varsányi nagypapánk” furfangos vásári meséit hallgathattuk meg közösen. Majd vásárba hívogató dalunkkal " Én elmentem a vásárba fél pénzzel..." – vonultunk a portékák megszemlélésére, a vásári forgatagba.

Volt itt mi szem szájnak ingere: sütemény, nyalóka trombita, pattogatott kukorica. A vendégsereg kedvére válogathatott az áruk között.

A szülők szorgoskodásával, sok - sok segítségével legtöbb árunk elkelt. A jótékonysági vásárunk elérte a célját az óvoda apraja-nagyja egy igazi forgatagos vásárban, a vigadalomban nagyon jól érezte magát. Az igen szép bevételt: meseelőadások, ünnepi műsorok kelléktárának, díszletének vásárlására, bővítésre fordítjuk. A vásári hangulatot a jókedvű táncház zárta.

Köszönet Mindenkinek!

dscn4256.jpg

képgaléria

Autómentes világnap

Az idén is megrendezésre került az „Autómentes világnap”, ahol óvodánk nagycsoportosai is örömmel vettek részt. Megelőzőleg beszélgettünk arról, hogy tisztább lehet a levegő benzingőz nélkül, hogy egészségesebbek leszünk, ha mozgunk, biciklizünk, sétálunk. Ennek bizonyságául tornával kezdtük a napot, majd az aszfaltra megrajzoltuk az élő, egészséges környezetet. Ebben a világban nem járnak autók, csak rollerek, biciklik, vidáman repdesnek a pillangók, énekelnek a madarak, ontják illatukat a szebbnél szebb virágok, nőnek égig a fák. Legyen mindennap autómentes világnap!!!

                              20160922_100435.jpg

képgaléria

Ovinyitogató

A mai nappal sikeresen megnyitottuk a 2016/17-es nevelési évünket. Nagy örömünkre idén nagyon sokan eljöttek és reméljük jól is érezték magukat és szívesen fognak intézményünkbe járni.  A szavak helyett a képek meséljenek arról, hogy mi történt a délelőtt folyamán.

                               dscn1981.jpg

képgaléria